Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Передозування: ознаки, як запобігти та чи існує універсальний препарат-"рятівник"
31.08.2023
18:23

Передозування: ознаки, як запобігти та чи існує універсальний препарат-"рятівник"

Традиційно 31 серпня говоримо про Міжнародний день поінформованості про передозування. Це - можливість привернути увагу до однієї з найбільших проблем вживання наркотичних речовин.

Дані Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC) свідчать, що кількість смертей від передозування медикаментами/психотропними лікарськими засобами та вуличними наркотиками впродовж останніх десяти років продовжує зростати та загалом збільшилась в 1,6 разу за останні 12 років.

Коли говорять про передозування, найчастіше йдеться про опіоїди, і це зрозуміло, враховуючи їхню поширеність, зокрема у вигляді рецептурних болезаспокійливих. Але клубні наркотики, стимулятори що приймаються з рекреаційною метою, такі як MDMA та кокаїн, також призводять до небезпеки передозування, особливо при наявності домішок або в цілому при використанні неякісного наркотику. Цифри це підтверджують: за статистикою СDC, кокаїн став причиною 23% всіх смертей від передозування (дані у США за 2021 рік).

Як стимулятори впливають на організм людини?

При довгостроковому зловживанні стимулятори впливають на весь організм, зокрема на серцево-судинну систему, метаболізм та мозок. Стимулятори підвищують артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, підвищують кров’яний тиск та можуть призводити до хвороб серця.

Зловживання стимуляторами може спричинити різку втрату ваги, погіршення тонусу м’язів і проблеми з шлунково-кишковим трактом. Ці ефекти можуть бути спричинені самими стимуляторами або відсутністю здорового харчування під час використання стимуляторів. Дефіцит вітамінів також поширений при тривалому застосуванні стимуляторів.

Загалом вплив стимуляторів на організм людини може сильно відрізнятися залежно від багатьох факторів, таких як проблеми зі здоров’ям, тип стимулятора, шлях введення та дозування. Відповідно, і не кожне передозування від стимуляторів має однаковий вигляд.

Якими можуть бути ознаки передозування?

Передозування стимуляторами може сильно варіюватись, що пов’язано з різним хімічним складом психоактивних речовин та їхньою дією на організм. Наприклад, при передозуванні MDMA та кокаїном зазвичай спостерігається небезпечне підвищенням температури тіла, підвищення пульсу, біль у грудях, панічні відчуття, нудота, делірій та тривога. Передозування ж опіоїдами зазвичай характеризується утрудненим диханням або повною його відсутністю; людина не реагує на зовнішні подразники і непритомніє. Обидва типи передозування можуть призвести до фізичних, неврологічних травм або смерті.

Скільки потрібно кокаїну для передозування?

Кількість наркотику, яка здатна викликати передозування, може значною мірою залежати від організму та його специфічної чутливості до токсинів. Відомі випадки передозування кількома сотнями міліграмами кокаїну, тоді як в інших осіб фіксувався прийом декількох грамів кокаїну без передозування.

Також відомо, що сила дії наркотику дуже різна, оскільки кокаїн у формі вуличного наркотику часто змішують або «розводять» з іншими препаратами. Це означає, що сила одного граму кокаїну з однієї «партії» може значно відрізнятися від одного грама наркотику з іншої. 

Зі мною цього не станеться, це про окремих осіб

Передозування може трапитися з будь-ким, незалежно від походження чи обставин. Це може статися незалежно від того, має людина залежність вживання психоактивних речовин або «спробувала» вперше. Особливо, купуючи наркотик на вулиці, не можна бути впевненим в його чистоті, це ніяк не перевірити в польових умовах.  Тому найкраще та найпростіше, що можна зробити, – бути свідомим та поінформованим щодо ризиків вживання наркотиків. Звертаємо увагу, що, окрім передозувань від рекреаційного вживання наркотиків, можливе передозування психотропними лікарськими засобами, що приймаються з медикаментозною ціллю, тому необхідно чітко дотримуватись рекомендацій лікаря, що призначив такі препарати.

Існує універсальний препарат, який "рятує" від передозування

Налоксон дійсно допомагає при передозуванні, але є нюанс. Це антагоніст опіоїдів, який може знизити дію виключно опіоїдів. Тобто налоксон не ефективний при передозуванні стимуляторами чи іншими психоактивними речовинами.

Однак при допомозі непритомній людині, за високої ймовірності вживання останньою опіоїдів, налоксон може врятувати життя. Налоксон знизить дію будь-якого опіоїду, навіть при поєднанні наркотиків, а сам по собі, якщо людина не вживала опіоїди – налоксон шкоди не заподіє.

Як запобігти передозуванню?

Звичайно, найкраща практика передозування –  не вживати наркотики, оскільки вони завжди йдуть поруч з ризиками для здоров’я. Для тих, хто має приймати психотропні лікарські засоби за призначенням лікаря або все ж продовжує вживати вуличні наркотики, Центр контролю та профілактики захворювань рекомендує дотримуватись стратегії зменшення шкоди та дає 7 порад, як запобігти передозуванню:

1) не вживайте самостійно;

2) використовуйте невелику кількість речовини для "тесту";

3) якщо вирішили збільшити дозування, робіть це повільно;

4) уникайте змішування наркотиків/полісубстанцій;

5) обмежте використання під час недуги або за наявності супутнього захворювання;

6) пийте багато води;

7) слідкуйте за способом вживання (інтраназальний, ін’єкції, куріння, оральний), використовуйте той, при якому речовина всмоктується найдовше.

Інші новини