Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Підсумки міжнародної конференції AIDS2022 від делегації ЦГЗ
03.08.2022
16:05

Підсумки міжнародної конференції AIDS2022 від делегації ЦГЗ

Завершилася міжнародна конференція AIDS2022 в Монреалі, Канада. Під закликом «Відновити зусилля та слідувати науці» відбулися десятки заходів, які були присвячені спільній боротьбі із ВІЛ представників державного та неурядового сектору різних країн та різних континентів. 

У перший день заходу Ольга Гвоздецька, в.о. Заступниці генерального директора Центру громадського здоров’я, на сесії  «UKRAINE EMERGENCY HIV AND TB RESPONSE. LET’S WIN TOGETHER!» виступила із промовою про те, які зусилля Україна та сфера ВІЛ-послуг доклали для збереження життя і здоров’я ВІЛ-позитивних українців після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. 

Ознайомитися із текстом промови можна за посиланням, а презентацію проглянути за цим посиланням. Ось одна з цитат пані Олі виступу:

«”Що можу зробити конкретно я на цій війні?”, — це питання ставить собі сьогодні кожен українець та українка. З одного боку, ми всі відчуваємо розгубленість, оскільки ми втратили наше попереднє життя. З іншого боку, ми маємо сильне бажання продовжувати боротьбу. У Центрі громадського здоров’я ми одразу знали що саме ми можемо і маємо робити на цій війні: продовжувати робити свою роботу.  Але ми не одні». 

Практично під час кожної сесії від України на порядку денному було питання надання ВІЛ-послуг під час війни. Кожна панельна дискусія мала простір для обговорення того, як іще можна допомогти Україні у боротьбі з ВІЛ під час повномасштабної війни. 

Які важливі програмні моменти ми винесли для себе із конференції?

Під час конференції було представлено оновлені рекомендації ВООЗ «Consolidated guidelines on HIV, viral hepatitis and STI prevention, diagnosis, treatment and care for key populations», що охоплюють питання для 5 ключових груп населення: ЧСЧ, трансгендерні люди, працівники секс-бізнесу, люди, які вживають наркотики ін’єкційно, люди у в'язницях.

  • Серед рекомендацій щодо медикаментозної профілактики ВІЛ: впровадження самотестування, телемедицини, можливість призначення  ДКП  для всіх цисгендерних чоловіків, скорочення часу щодо припинення прийому ДКП за щоденною схемою від 28 до 7 днів, моніторингу побічних реакцій. Також серед важливого — ефективність використання ін`єкційного каботегравіру замість оральних схем прийому ДКП.
  • Однією з рекомендацій ВООЗ є також доступ та розширення до самотестування на ВІЛ, особливо серед ключових груп. Самотестування на ВІЛ може зменшити перешкоди для доступу з тестування, забезпечуючи комфортний та конфіденційний підхід до тестування на ВІЛ. Раннє виявлення ВІЛ-позитивних знижує ризик подальшої передачі та зберігає здоров’я і життя.

На конференції CDC у партнерстві з Центром громадського здоров’я представили постерну презентацію щодо ефективності використання ДКП для  ЛВІН. Зокрема йдеться про те, що програма ДКП має перспективу щодо розширення для ЛВІН, програми тестування на ВІЛ ЛВІН у спільнотах можуть мати вигоди від інтеграції з програмою ДКП.

Підтримка України

Донори та партнери висловлювали захоплення нашою стійкістю, впевненістю та водночас і гнучкістю. Адже ми готові робити усе можливе, щоб люди, які живуть з ВІЛ, та люди, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, отримували свої ВІЛ-послуги в Україні та закордоном і не мали обмежень у тому через війну. 

Вдячні представникам PEPFAR, Global Fund, UNAIDS, а також 100% Життя і Альянсу громадського здоров’я за спільну роботу — стільки років поспіль і зокрема під час конференції AIDS2022. Зокрема у містечку Global Village наші партнери з 100% Життя, Альянсу громадського здоров’я та інших організацій проводили різноманітні заходи, націлені на підвищення обізнаності про ситуацію з ВІЛ в Україні, включно і під час війни. 

Надзвичайно цінною є підтримка інших учасників конференції та канадців зокрема. Лариса Гетьман, завідувач відділу протидії та управління ВІЛ-інфекцією, ділиться враженнями: 

«Монреаль. Канадці. Всі неймовірні. На вулицях міста багато людей  (не тільки українців, а навіть більше іноземців) з українською символікою. Нас бачать у вишиванках, з прапором України. Підходять, обіймають, щось кажуть у підтримку і обов’язково фотографуються. Сотні позитивних теплих фото привезу з собою на згадку».

Важливо, що на конференції лунали не лише слова stand with Ukraine, а і те, що russia is a terrorist state. Також у день, коли стало відомо про акт тероризму з боку росії — підступне вбивство українських військовополонених у колишній виправній колонії в смт Оленівка — в Монреалі відбувся позаплановий вуличний мітинг на підтримку Азовсталі. Це дуже цінно для України і зайвий раз нагадує усьому світу, що росія — країна-терорист. 
 

Інші новини