Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Підвищення артеріального тиску – в чому проблема та що робити?
27.12.2017
09:34

Підвищення артеріального тиску – в чому проблема та що робити?

Цикл публікацій Анни Солощенко, лікаря вищої категорії Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

На сьогоднішній день в Україні понад 12 мільйонів людей страждають на підвищення артеріального тиску. Високі цифри артеріального тиску без належного лікування в майбутньому закономірно призводять до виникнення інфарктів, інсультів, ниркової, серцевої недостатності, погіршення зору, проблем із потенцією, пам'яттю та й просто до передчасного старіння і зменшення тривалості життя. Люди потрапляють до лікарів лише на етапі виникнення ускладнень, які значно погіршують якість життя. Тому давайте сьогодні поговоримо про профілактику, своєчасне виявлення та правильне лікування такої поширеної в нашій країні проблеми, як високий тиск.

Нашу першу публікацію я б назвала «Який тиск вважається підвищеним», тому що найперша наша з вами задача з'ясувати, коли, при якому тиску виникає загроза здоров'ю і коли необхідно звернутися до лікаря за роз'ясненнями та допомогою.

Для початку з'ясуймо, який тиск є нормальним.

Для більшості людей нормальними вважаються всі цифри артеріального тиску, нижчі за 140/90. За таких цифр наші судини почувають себе комфортно та не пошкоджуються. Тобто, якщо ваш тиск ніколи не підвищується більше, ніж 140/90, можу вас привітати – до чисельної когорти гіпертоніків ви не належите. Моя порада для вас – займатися профілактикою, щоб так залишалося й надалі (про профілактику ми будемо докладно говорити нижче). Але також маю вам сказати, що є окремі групи людей, у яких тиск в жодному разі не має перевищувати 130/75. Про кого йде мова? Це люди з цукровим діабетом або зі встановленими серцево-судинними захворюваннями (які мають у минулому перенесений інфаркт або інсульт, серцеву недостатність, хронічне захворювання нирок тощо). 

Всі захворювання, що супроводжуються підвищеним артеріальним тиском, можна поділити на дві великі групи:

  1. Власне артеріальна гіпертензія – захворювання, що часто передається спадково і не має окремої, конкретної причини високих цифр артеріального тиску, у підвищенні тиску беруть участь практично всі органи і системи (центральна нервова система, нирки, судини, серце). На даний момент до цієї групи належить приблизно 98% всіх випадків гіпертензії.
  2. Так звані симптоматичні артеріальні гіпертензії – захворювання окремих органів і систем, одним із симптомів яких є підвищення артеріального тиску. Основною ознакою цієї групи захворювань є те, що у високих цифр тиску завжди є причина.

Розгляньмо найбільш розповсюджені причини симптоматичних артеріальних гіпертензій:

  • Захворювання нирок або їх судин. Це може бути ниркова недостатність, хронічний пієлонефрит або гломерулонефрит, ураження нирок при цукровому діабеті або звуження судин, що постачають кров до наших нирок (вроджена вада або набуте звуження, наприклад, при атеросклерозі);
  • Захворювання ендокринної системи (наднирників, щитоподібної залози тощо);
  • Захворювання серця або судин (атеросклероз аорти, недостатність клапану аорти тощо).

Лікар вже під час першого огляду пацієнта із підвищеним тиском складе план обстеження, який дозволить з'ясувати, чи є вірогідність того, що у хворого симптоматична гіпертензія. Або, виключивши цю вірогідність, встановить діагноз «артеріальна гіпертензія». В плані обстеження може бути УЗД нирок або наднирників, аналіз сечі (як загальний, так і деякі додаткові, іноді навіть знадобиться зібрати добову сечу), різні аналізи крові, які визначать функцію нирок або рівень певних гормонів. Кардіолог також може направити пацієнта на консультацію до ендокринолога або контрастне дослідження судин нирок.

Після постановки правильного діагнозу лікар призначить необхідне лікування. Грамотному лікуванню артеріальної гіпертензії  ми присвятимо наступну статтю нашого циклу, а сьогодні мені ще хочеться розповісти вам про профілактику гіпертензії.

Система простих і недорогих заходів, що допоможе вам не захворіти. Бо профілактика завжди простіша, дешевша та приємніша за лікування. Я не втомлююся це повторювати, тому що в нашій країні та в рамках нашого менталітету цей факт ігнорується.

Ось ці прості та ефективні заходи профілактики:

  1. Відмова від куріння. При цьому хочу наголосити на тому, що навіть одна сигарета нанесе незворотної шкоди вашим судинам;
  2. Регулярні фізичні навантаження. Я рекомендую своїм пацієнтам тренування не менше, ніж 3 рази на тиждень, тривалістю більше 45 хвилин під контролем пульсу. Для контролю пульсу підійдуть будь-які гаджети (пульсометри, розумні годинники тощо), що будуть із вами під час тренування. Для початку розрахуємо максимальний пульс для вашого серця (ЧСС максимальна = 220 мінус ваш вік). Тобто, якщо вам 35, то максимальна частота серцевих скорочень (ЧСС) для вас буде становити 185 ударів за хвилину. Раджу вам проходити тренування у межах пульсу від 60 до 85% від максимального ЧСС;
  3. Підтримання нормальної маси тіла. Важливими для профілактики гіпертонії та всіх серцево-судинних захворювань, а також при діабеті є два показники – індекс маси тіла (ІМТ) та окружність талії. Останній показник не має перевищувати у чоловіків 102 см, а у жінок – 85. ІМТ ж має бути нижчим за 25. Розрахувати його кожен може за простою формулою:
    ІМТ = МАСА в кг/ зріст в квадраті в метрах.
    Наприклад, розрахунок для людини масою 80 кг і з ростом 180 см матиме вигляд:
    ІМТ = 80/ 1.8×1.8=24,7.
  4. Обмеження вживання солі – за рекомендаціями ВООЗ, споживання за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Особливу увагу треба приділяти продуктам, що мають «приховану» сіль: ковбаса, копченості, готові соуси тощо;
  5. Зменшення вживання алкоголю, оскільки це прямо корелює з рівнем АТ. Тобто що більше алкоголю ви вживаєте, то більший ризик підвищення тиску. За останніми даними ВООЗ, безпечної дози алкоголю не існує.

Тож дотримуйтесь цих кроків і будьте здорові!

Інші новини