Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поради, як підтримати себе під час війни
21.08.2023
15:49

Поради, як підтримати себе під час війни

Під час війни ми втрачаємо найголовніше – підґрунтя свого спокою – і стаємо вразливими. Наша психіка має стандартні реакції у відповідь на стрес: бий, тікай або замри. Для кожної людини така реакція буде індивідуальною: хтось йде на фронт, інші опиняються в пошуках безпечного місця.

Та єдиний шлях до подолання емоційної нестабільності – розуміння свого стану та знаходження балансу.

Що робити з війною всередині себе, як підтримати себе?

Будьте відкритими до спілкування. Це можуть бути знайомі, друзі, родичі. Коли ми говоримо з іншими, ділимося своїм і розділяємо чуже, ми розуміємо, що в цьому світі ми не самі. І наші страждання, хвилювання чи страхи ми завжди можемо розділити.

Допомагайте іншим. Сьогодні кожен намагається наблизити перемогу. Всі однаково важливі в нашій спільній справі. Але пам’ятайте, без вашого внутрішнього ресурсу не буде сили допомагати іншим.

Знайдіть зону контролю. Дуже важливо виокремити частину життя, яку б ви точно змогли контролювати. Наприклад, дайте собі час сумувати 3 дні, а далі починайте рухатися вперед.

Поверніть якусь свою маленьку традицію з мирного життя. Це може бути чашка чаю чи кави зранку, пробіжка або прогулянка.

Контролюйте свої ресурси та час. Якщо переглядаєте новини, довіряйте лише перевіреним джерелам.

Приділяйте час наодинці із собою. Подумайте про щось особливе й глибоке.

Матеріал підготовлено за інформацією посібника Центру громадського здоров’я "Духовна та психологічна підтримка під час війни".

Електронна версія – за посиланням:

Православна Церква України: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/7NC85zewPbQNTeo

Українська Греко-Католицька Церква: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/LagyJQZJgFgLDfw

Посібник розроблено в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги "Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики" за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

 

Інші новини