Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники Центру зустрілись із представниками експертної місії TAIEX з оцінки системи моніторингу наркоситуації
28.02.2018
16:00

Представники Центру зустрілись із представниками експертної місії TAIEX з оцінки системи моніторингу наркоситуації

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України відбулася зустріч з представниками експертної місії TAIEX з оцінки системи моніторингу наркоситуації. Місія організована у співпраці з Центром психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України з метою отримання рекомендацій для подальшої законодавчої імплементації ключових індикаторів Європейського моніторингового центру з наркотиків і наркозалежності.

Під час зустрічі в Центрі громадського здоров’я учасникам місії було презентовано інформацію про стан епідемічної ситуації в Україні з ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та результати впровадження програм замісної підтримувальної терапії.

«Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є однією з найтяжчих серед країн Східної Європи. Сучасний стан розвитку епідемічного процесу ВІЛ-інфекції у країні характеризується широким поширенням ВІЛ серед різних контингентів населення, в першу чергу, серед осіб, які відносяться до груп високого ризику інфікування, - розповів учасникам місії Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я, - Особливо високі показники поширеності ВІЛ спостерігаються серед споживачів ін'єкційних наркотиків (близько 22%), в якій домінує підгрупа - споживачі опіоїдів. У зв'язку з цим для країни особливу актуальність представляє розробка та впровадження профілактичних послуг для споживачів ін’єкційних наркотиків, зокрема, програм видачі/обміну шприців та голок і замісна підтримувальна терапія».

Програми замісної підтримувальної терапії впроваджуються в Україні з 2004 року. Протягом більше 10-ти років реалізації програми закупівля препаратів і їх логістика повністю покривалися за рахунок коштів міжнародної технічної підтримки (в першу чергу, Глобального фонду для боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією). На сьогоднішній день програма, яка діє в Україні, є найбільшою серед країн Східної Європи і Центральної Азії, і охоплює більше 10 тисяч пацієнтів.

«Раніше, незважаючи на масштаби лікування, держава забезпечувала тільки діяльність пунктів надання послуг, але не виділяла фінансування на закупівлю препаратів ЗПТ, що ставило під загрозу її подальший розвиток, у зв'язку зі скороченням донорського фінансування, - ділиться досвідом Ірина Іванчук, спеціаліст відділу управління проектами Центру громадського здоров’я, - У 2016 році була проведена активна адвокація за участю Центру громадського здоров'я, Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, та інших партнерів з метою виділення грошей з державного бюджету на закупівлю і логістичний супровід препаратів. У 2017 році препарати для покриття потреби всіх існуючих пацієнтів були закуплені, а також передбачено розширення лікування. Починаючи з кінця 2017 року, логістика препаратів (доставка і зберігання) вже здійснюється за гроші державного бюджету».

Інші новини