Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Прес-конференція 25 квітня: «Використати момент – побудувати пацієнт-орієнтовану систему надання медичної допомоги хворим на туберкульоз!»
24.04.2018
12:30

Прес-конференція 25 квітня: «Використати момент – побудувати пацієнт-орієнтовану систему надання медичної допомоги хворим на туберкульоз!»

25 квітня 2018 року о 10:30 в Інформаційному агентстві УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбудеться прес-конференція «Використати момент – побудувати пацієнт-орієнтовану систему надання медичної допомоги хворим на туберкульоз!»

Організатори:

- ГО «Інфекційний контроль в Україні»

- БО «Українці проти туберкульозу»

Партнери:

- ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

- БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Спікери прес-конференції:

  • Юрій Варченко, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Віталій Руденко, Всеукраїнська Коаліція «Зупинимо  туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу»;
  • Олександр Чепурний, ГО «Інфекційний контроль в Україні».

 

Питання для обговорення:

  • цілі та завдання проекту "Використати момент - побудувати пацієнт-орієнтовану систему надання медичної допомоги хворим на туберкульоз";
  • переваги пацієнт-орієнтованої системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз;
  • медичний експерт: як вибрати хворим на туберкульоз та їх сім’ям оптимальний спосіб лікування;
  • потреби пацієнта – одна з найважливіших складових реформування охорони здоров’я;
  • реальний досвід пацієнтів у подоланні хвороби;
  • захист прав постраждалих від туберкульозу

Учасники прес-конференції поінформують щодо переваг пацієнт-орієнтованої моделі лікування хворих на туберкульоз (ТБ) з акцентом на медичну допомогу, орієнтовану на потреби пацієнта, як одну з найважливіших складових реформування системи охорони здоров’я для подолання епідемії туберкульозу в Україні.

Як пацієнт-орієнтовані моделі лікування туберкульозу можуть покращити сумну статистику захворюваності та смертності і чи дійсно не всі хворі на туберкульоз становлять небезпеку для оточуючих? Наскільки державні та місцеві органи влади готові до рішучих кроків для подолання багаторічної епідемії в країні і яка доля Національної програми протидії туберкульозу в Україні? Чи готові громадяни прийняти нові моделі лікування, в яких буде враховано досвід людей, які подолали хворобу, і що робить громадянське суспільство для забезпечення переходу до пацієнт-орієнтованих моделей протитуберкульозної допомоги?

Для довідки:

Епідемія туберкульозу в Україні, як і раніше, являє собою серйозну проблему для системи охорони здоров’я країни. Особливий тягар становить значна поширеність випадків хвороби з множинною лікарською стійкістю серед нових та раніше пролікованих випадків туберкульозу.

Згідно з результатами проведених досліджень, поширеність мультирезистентного туберкульозу (МРТБ) і з розширеною резистентністю (РРТБ) є прямим результатом неспроможності мобілізувати наявні ресурси для повноцінного запуску підходу щодо лікування, орієнтованого на потреби пацієнта. Підходу, який ефективно інформує та підтримує хворих на туберкульоз (та їхні сім’ї) і допомагає завершити без відриву повний курс лікування.

Амбулаторне лікування туберкульозу – це стандарт медичної допомоги, який у всьому світі вважається найкращим способом підвищення економічної ефективності медичної допомоги, сприяє незалежності пацієнта та унеможливлює внутрішньолікарняну передачу інфекції в закладах охорони здоров’я.

За останні 5 років розроблені та пропілотовані різні моделі надання амбулаторної допомоги хворим на туберкульоз. Найкращі напрацювання реалізуються, починаючи з 2018 року, в усіх областях України за підтримки міжнародних донорів, зокрема, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Природний хід розвитку туберкульозу як соціальної хвороби, що потребує довготривалого лікування, а також його фактори ризику та основні детермінанти спонукають застосовувати підхід, заснований на програмах і стратегіях, що орієнтовані на потреби пацієнта. Шлях, який проходить пацієнт – від діагнозу до лікування, і, в кінцевому рахунку, до одужання – більш зручний за умови застосування саме вказаного підходу.

Для того щоб це відбулося, потрібно змінити принципи лікування туберкульозу і перейти від моделі з переважанням стаціонарного лікування, при якому лікування значною мірою  здійснюється ізольовано від системи первинної медико-санітарної допомоги, до моделі, що реалізується на рівні місцевих громад і направляється системою первинної медико-санітарної допомоги.

Захід організовано ГО "Інфекційний контроль" та БО "Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» в рамках участі в проекті «Використати момент – побудувати пацієнт-орієнтовану систему надання медичної допомоги хворим на туберкульоз!» Проект реалізується за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Думка автора (авторів), висловлена в даній публікації, може не збігатися з думкою ГФ, Основного реципієнта та інших партнерів проекту.

 

Контактні особи для акредитації:

Віталій Руденко

Тел: (044) 242 23 29, 050 107 14 72

E-mail: stoptb@ukr.net

Олександр Чепурний

Тел: 097 598 32 88

E-mail: ngoicukraine@gmail.com

Інші новини