Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Проєкт HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу» відзвітував про результати 7 років роботи
05.06.2024
15:50

Проєкт HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу» відзвітував про результати 7 років роботи

В.о. заступника Генерального директора  ДУ «Центру громадського здоров’я» Ольга Гвоздецька взяла участь у завершальній конференції проекту HealthLink «Опора в хиткі часи».

Виступаючи на конференції, Ольга Гвоздецька зазначила, що Проєкт HealthLink задумувався проривним і мав на меті забезпечувати швидкими і доступними послугами людей, які живуть з ВІЛ, і тих, хто має ризики інфікування. Підходи Проекту  включали надання прямих послуг, розробку та втілення інновацій, багато адвокаційних заходів.  На сьогодні, за словами Ольги Гвоздецької, можна констатувати, що за 7 років діяльності команді HealthLink вдалося втілити більшість ідей і реалізувати поставлені цілі.  Найважливішим здобутком стало переосмислення ролі медичних працівників: сімейні лікарі та медперсонал почали пропонувати людям швидкі тестування, підтримку і перенаправлення. “Сьогодні ми говоримо про дотик. Про дотик до життя, про зламані бар’єри та відновлення надії”, - зазначила Ольга Гвоздецька. 

Проект HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу» реалізовується з 2017 року пацієнтською організацією країни БО «100% ЖИТТЯ»  у партнерстві з МБФ «Альянс громадського здоровʼя» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і є одним з наймасштабнішим у сфері громадського здоров’я в Україні.  Ключовими партнерами є Міністерство охорони здоров’я,  Центр громадського здоров’я, Національна служба здоров’я України.  У 2017 році HealthLink охоплював 12 пріоритетних для PEPFAR регіонів - Дніпропетровську, Кіровоградську, Запорізьку, Донецьку, Одеську, Чернігівську, Полтавську, Черкаську, Херсонську, Миколаївську, Київську області та місто Київ, а з 2022 року запрацював також у Львівській, Франківській, Житомирській, Закарпатській областях.

У рамках Проєкту понад 1 мільйон людей в Україні протестувалися на ВІЛ, понад 22 тис. осіб розпочали прийом АРТ (антиретровірусна терапія), більше ніж 1700 клієнтів вперше отримали PrEP, понад 96 тис. осіб вперше протестувалися на гепатити, розповсюджено майже 77 тис сейф-боксів для оперативного реагування в умовах пандемії COVID-19 та повномасштабної війни в Україні. Вперше охоплено значну кількість закладів охорони здоровʼя та неурядових організацій (НУО): понад 600 закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), 29 НОУ, понад 10 тис. медичних спеціалістів, 639 локацій тестування поза межами ЗОЗ. 

 

Інші новини