Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Профілактика та рання діагностика дозволять суттєво зменшити захворюваність на рак в Україні
03.02.2017
14:07

Профілактика та рання діагностика дозволять суттєво зменшити захворюваність на рак в Україні

Запровадження програм профілактики та раннього виявлення онкологічної патології забезпечить зменшення смертності від онкозахворювань на 30%. Така стратегія передбачає регулярність медичних оглядів для окремої особи не рідше ніж 1 раз на рік, залежно від віку та супутніх факторів ризику.

Наразі в Україні кожний другий онкохворий помирає через пізнє діагностування хвороби. Відповідно до даних Національного канцер реєстру (без врахування даних окупованих Донецької та Луганської областей та анексованого Криму), в Україні щороку показник онкозахворюваності збільшується
на 1,5-2%, і в 2015 році досяг рівня в понад 135 тис нових онкохворих пацієнтів. Про це напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку повідомили в Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

«В Україні необхідно застосовувати кращі світові практики, що передбачають рівноцінність профілактики, ранньої діагностики, лікування та реабілітації, як компонентів програм боротьби проти раку. Адже саме програми онкоскринінгу дозволяють виявити онкозахворювання на ранній стадії, коли пацієнт ще не має явних ознак хвороби. Своєчасне лікування допомагає уникнути передчасної смерті, а часто – повністю вилікувати захворювання», – зазначив головний позаштатний спеціаліст з онкології Міністерства охорони здоров’я України, завідувач кафедри онкології Державного закладу «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», професор, д.мед.н. Олексій Ковальов.

Він також додав, що такі заходи можуть впроваджуватися в рамках державних програм чи приватних ініціатив або організовуватися на умовах державно-приватного партнерства. Такі програми скринінгу в найближчий час запрацюють у Львові, Запоріжжі та інших містах.

Починаючи з 60-х років минулого століття в Ісландії запровадили ефективну програму скринінгу шийки матки, що призвела до зменшення смертності від цього виду раку на 50%. У Франції, на початку 21 століття запровадили дві програми скринінгу – раку молочної залози та шийки матки і показник смертності від цих видів раку зменшився на 80%.

«В сучасному світі слід говорити не лише про можливості виявлення, профілактики та лікування онкохвороб, але й про відповідальність за своє здоров’я кожної окремої людини. В суспільстві повинна вкоренитися традиція регулярного проходження профілактичних медичних оглядів. Адже запобігти хворобі набагато легше ніж її вилікувати. Крім того, зменшити ризик захворювання може кожен, свідомо відмовившись від тютюнопаління та зловживання алкоголем, а також дотримуючись здорового харчування та достатнього рівня фізичної активності. Сьогодні, науково доведеним є факт, що показник захворюваності на рак можна суттєво зменшити завдяки профілактичним заходам», – підкреслила Генеральний директор Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, професор Наталія Нізова.

Інші новини