Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Програму доконтактної профілактики ВІЛ презентували в Києві
23.11.2018
12:09

Програму доконтактної профілактики ВІЛ презентували в Києві

21 листопада в Києві відбувся Національний круглий стіл, на якому широкому загалу була презетнована програма із впровадження доконтактної профілактики  ВІЛ (PrEP). Круглий стіл проведено за технічної підтримки проекту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)».

Участь в заході взяли фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України, головні лікарі Центрів СНІДу з різних регіонів України , а також представники неурядових організацій, що залучені до профілактики. Досвідом реалізації аналогічних програм в різних країнах світу ділилися представники партнерських  міжнародних орагнізацій - ВООЗ, CDC, UNAIDS, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Альянс глобал.

За словами Тетяни Краснопольської, завідувача відділу координації програм лікування ВІЛ,  ВГ та ЗПТ ЦГЗ, наразі немає потреби фінансування препаратів для доконтактної профілактики через донорські організації на наступні роки, держава закуповуватиме препарати PrEP самостійно.

«Чому важливо активно імлементувати програму PrEР саме зараз? По-перше, сьогодні є всі умови, щоб застосовувати PrEP. А завдяки доконткатній профілактиці ми зможемо впливати на досягнення перших 90%, коли чимало людей дізнаються про свій ВІЛ-статус (негативний або позитивний).  PrEP – це інвестиція в майбутнє»,  - підкреслила Тетяна Краснопольська.

Доконтактна профілактика (pre-exposure prophylaxis, PrEP) — це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ.

Пероральні препарати PrEP (що містять тенофовір) є додатковим методом профілактики для осіб із високим ризиком інфікування.

У рамках PrEP може бути використано тенофовір (TDF) або його комбінацію з емтрицитабіном (FTC) чи ламівудином (3TC).

За критеріями ВООЗ, PrEP має сильний рівень рекомендації та високу якість доказів.

Чому це важливо?

Поява доконтактної профілактики зумовлена тим, що кількість нових випадків інфікування ВІЛ у світі постійно зростає (2017 р. — близько 2 млн людей).

Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ. Кількість уперше зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб 2017 р. збільшилася на 6,6%.

За оціночними даними, на початок 2018 р. в Україні мешкало 241 000 осіб із ВІЛ усіх вікових категорій. Майже половина цих людей не знає про свій позитивний статус (за даними медичного обліку).

Для чого потрібна доконтактна профілактика

PrEP доповнює існуючі методи профілактики ВІЛ-інфекції для людей, які мають високий ризик інфікування.

Доконтактна профілактика (ДКП, PrEP) ефективна за умови щоденного прийому, але не забезпечує 100% захисту від ВІЛ-інфекції. PrEP застосовують у комплексі з іншими дієвими методами профілактики: презервативами та систематичним тестуванням на ВІЛ.

Варто пам’ятати, що залишається ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), гепатитами та іншими вірусними захворюваннями.

Наразі PrEP перебуває на різних стадіях імплементації більш ніж у 60 країнах світу. У ЄС найбільше просунулася на цьому шляху Франція; Україна є одним із лідерів у впровадженні PrEP серед країн Східної Європи.

Хто може використовувати PrEP

Розпочинати і припиняти доконтактну профілактику можна тільки після консультації з лікарем.

Доконтактну профілактику рекомендовано:

  • особам, що перебувають у дискордантних парах (гетеро- чи гомосексуальних);
  • людям, що надають сексуальні послуги за винагороду;
  • чоловікам, що практикують секс із чоловіками та мають високий ризик інфікування (секс без презерватива, немоногамні стосунки, тривога, що впливає на якісний рівень життя).

Показання для прийому препаратів PrEP:

  • ВІЛ-негативний статус;
  • високий ризик інфікування ВІЛ.

Показання для припинення доконтактної профілактики:

  • небажання застосовувати PrEP щодня;
  • ВІЛ-позитивний статус (переведення на АРВ-терапію проти ВІЛ — вона доступна, безкоштовна, ефективна);
  • зміна моделі сексуальної поведінки;
  • протипоказання до складових препарату.

Побічні дії PrEP

Певні короткострокові побічні дії можуть проявлятися у 30% людей і тривати кілька днів:

  • нудота;
  • діарея;
  • запаморочення голови тощо.

Унаслідок багаторічного прийому препарату можливе незначне зменшення фільтраційної здатності нирок та кількості кальцію у кістковій тканині (цей побічний ефект ще досліджують). Після припинення вживання засобів PrEP усі функції нормалізуються.

Де отримати PrEP

Засоби PrEP можна буде отримати у закладах охорони здоров’я, залучених до програми доконтактної профілактики. Інформацію щодо цих закладів буде розміщено на електронних ресурсах ЦГЗ.

Інші новини