Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональна нарада високого рівня з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами в країнах  регіону Східної Європи та Центральної Азії.
04.11.2016
18:30

Регіональна нарада високого рівня з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами в країнах регіону Східної Європи та Центральної Азії.

2-3 листопада 2016 року у м. Мінську (Білорусь) пройшла Регіональна нарада високого рівня з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами в країнах  регіону Східної Європи та Центральної Азії.

Центр громадського здоров'я МОЗ України представляв Сергій Страшук - Керівник відділу управління закупівлями та постачанням ЦГЗ МОЗ України.

Серед учасників зустрічі -12 урядових делегацій регіону Східної Європи та Центральної Азії , представники Глобального фонду, ЮНЕЙДС, ВООЗ, партнерства «Зупинити туберкульоз», міжнародних, пацієнтських та неурядових організацій

З вітальним словом до учасників наради звернулись заступник Прем’єр-міністра республіки Біларусь Наталія Кочанова та Міністр охорони здоров’я республіки Біларусь Василій Жарко.

Під час обговорення учасники зазначили необхідність посилення регіонального співробітництва з метою розширення доступа до недорогих та якісних ліків. Політичне лідерство та державна відповідальність мають стати запорукою знаходження ефективних економічних рішень спільних проблем регіону. Країни-учасники погодились, що мають бути задіяні всі доступні інструменти для зниження цін на ліки першої необхідності, в тому числі реалізація механізма міжнародних закупівель, консультації та переговори з виробниками, вирішення питання інтелектуальної власності та оптимізація схем лікування у відповідності до рекомендацій ВООЗ.

В своєму виступі  Сергій Страшук, керівник відділу управління закупівлями і постачанням Центра громадського здоров’я підкреслив, що Україна досягла істотного прогресу в умовах обмежених ресурсів і складної економічної та політичної ситуації. Успіх України став можливим завдяки посиленню державного лідерства в особі Міністерства охорони здоров'я і Центру громадського здоров'я, надійної підтримки міжнародних партнерів і потужної пацієнтської спільноти.

Створення Центру Громадського здоров’я МОЗ України є важливим кроком та одним із головних етапів впровадження комплексної реформи з удосконалення та оптимізації системи громадського здоров'я.

Як відмітив Сергій Страшук: «Україні є чим пишатися та що продемонструвати міжнародним партнерам та іншим країнам регіону Східної Європи та Центральної Азії. Одним із ключових факторів успіху є міжсекторальна координація зусиль держави, міжнародних організацій та громадського сектору».

Україна продемонструвала значні досягнення у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, зокрема в проекті Державного бюджету на 2017 рік передбачено істотне збільшення коштів на закупівлю протитуберкульозних (з 216 млн грн у 2016 році до 496 млн грн) та антиретровірусних препаратів (з 252 млн. грн у 2016 році до 684 млн. грн), що дозволить суттєво збільшити охоплення лікуванням та виконати обов’язки країни перед міжнародними партнерами.

Окремим безпрецедентним досягенням України стало прийняття політичного рішення про закупівлю за кошти Державного бюджету препаратів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). На програму ЗПТ в 2016 році виділено 13 млн грн, що дозволить забезпечити препаратами близько 8000 осіб, хворих на опіоїдну залежність.

Голова Координаційної ради Всеукраїнської Мережі ЛЖВ Дмитро Шерембей зазначив, що розширення доступу до лікування є ключовим обов’язком кожної держави. «Немає жодної причини, через яку ми можемо зупинитися: ні політичної, ні економічної, ні соціальної, адже ціна нашої роботи-людське життя» - додав він.  

Керівництво провідних міжнародних організацій високо оцінило результати проведення наради.

Луїс Лурес, - заступник виконавчого директора ЮНЕЙДС назвав нараду в Мінську «історичним моментом у регіональній протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу». «Підтримавши спільну Мінську заяву країни ВЕЦА підтвердили свою прихільність Політичній декларації з ВІЛ/СНІДу щодо прискорення заходів для припинення епідемії СНІДу до 2030 року » - додав пан Лурес.

Виконавчий директор Глобального фонду Марк Дайбл зазначив наступне: «Глобальний фонд прагне допомогти країнам отримати максимальну віддачу від своїх інвестицій у програми протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.Таке регіональне співробітництво є прагматичним підходом для досягнення масштабної економії та забезпечення доступу до життєво важливих препаратів, що дозволить країнам охопити лікуванням більше людей та врятувати більше життів».

Лючіка Дітью, виконавчий директор Партнерства «Зупинити туберкульоз» сказала: «Це дуже своєчасна нарада. Даний регіон страждає від високого рівня поширеності туберкульозу з лікарською стійкістю, тому розширення доступу до якісних лікарських засобів та діагностиці мають важливе значення для програм боротьби з туберкульозом. Глобальний лікарський фонд продовжить відігравати ключову роль в розширенні доступу та збільшення масштабів використання нових протитуберкульозних препаратів Бедаквілін та Деламанід».

В свою чергу Мішель Казачкін, Спеціальний посол Генерального секретаря ООН з ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії наголосив, що : «Необхідно терміново впроваджувати механізми, які обговорювались на цій нараді, оскільки вони дозволять досягнути суттєвого зниження цін на лікарські засоби в усіх країнах регіона».

Результатом регіональної наради стало підписання  Декларації про розширення обсягів лікування та доступу до якісних протитуберкульозних ліків та антиретровірусної терапії. Україна серед 12 країн регіону східної Європи та центральної Азії, які підтримали цю декларацію.

Декларацію підписали:

Марк Дайбл, виконавчий директор Глобального фонду

Луїс Лурес - Заступник виконавчого директора Юнейдс з програмних питань, помічник Генерального Секретаря ООН

Лючіка Дітью – виконавчий секретар Партнерства «Зупинити ТБ»

Мішель Казачкін – Спеціальний посол Генерального секретаря ООН з ВІЛ/СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії -
Василій Жарко – Міністр охорони здоров’я республіки Біларусь

 

Інші новини