Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Регіональна зустріч з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами
04.11.2016
01:53

Регіональна зустріч з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами

2-3 листопада 2016 року у м. Мінську (Білорусь) пройшла Регіональна зустріч з розширення доступу до лікування якісними і недорогими АРВ і ТБ препаратами в країнах регіону Східної Європи та Центральної Азії (ВЕЦА).

Центр громадського здоров'я МОЗ України представляв Сергій Страшук - Керівник відділу управління закупівлями та постачанням ЦГЗ МОЗ України.

Серед учасників зустрічі -12 державних делегацій регіону Східної Європи та Центральної Азії (ВЕЦА), представники Глобального фонду, ЮНЕЙДС, ВООЗ.

З вітальним словом до учасників наради звернувся Міністр охорони здоров’я республіки Білорусь Василь Жарко.

Серед питань, що обговорювались у форматі панельних сесій та дискусій, були питання прогнозованої потреби в АРВ препаратах в країнах Східної Європи і Центральної Азії. Значну увагу було приділено апектам нормативної бази, виробництва та міжнародних ініціатив із закупівель. Учасники наради обмінялись думками про потенційні кроки на шляху до стійкого та розширеного доступу до якісних та недорогих антиретровірусних та и протитуберкульозних препаратів в країнах ВЕЦА.

Під час свого виступу Сергій Страшук, керівник відділу управління закупівлями і постачанням Центра громадського здоров’я підкреслив, що Україна досягла істотного прогресу в умовах обмежених ресурсів і складної економічної ситуації. Це все стало можливим завдяки наявності державного лідерства в особі Міністерства охорони здоров'я і Центру громадського здоров'я, надійної підтримки міжнародних партнерів і потужної пацієнтського спільноти.

Як відмітив Сергій Сташук: «Україні є чим пишатися та що продемонструвати міжнародним партнерам та іншим країнам регіона ВЕЦА. Однією із ключових ролей успіху є міжсекторальна координація. Це, насамперед, спільні та скоординовані зусилля держави, міжнародних організацій та громадського сектору».

По завершенню роботи Регіональний директор ЮНЕЙДС пан Віней Салдана представляє учасникам наради у Мінську Декларацію про розширення обсягів лікування та доступу до якісних протитуберкульозних ліків та антиретровірусної терапії. Україна серед 12 країн регіону східної Європи та центральної Азії, які підтримали цю декларацію.

Фінальний акорд зустрічі –  процедура урочистого підписання спільної Декларації про збільшення масштабів лікування і розширення наради у Мінську.

Декларацію підписали:

Марк Дайбл, виконавчий директор Глобального фонду

Луїс Лурес - Заступник виконавчого директора Юнейдс з програмних питань, помічник Генерального Секретаря ООН

Лучіка Дітіу – виконавчий секретар Партнерства «Зупинити ТБ»

Мішель Казачкін – спеціальний посланник Генсекретаря ООН-
Василій Жарко – Міністр охорони здоров’я республіки Біларусь

Декларація маніфестує наступні положення:

  • актуалізація проблем, в основі яких лежать питання епідемій ВІЛ / СНІДу та туберкульозу, і які зачіпають регіон ВЕЦА
  •  підтвердження прихильності до Політичної декларації з ВІЛ / СНІДу: пошук підходів до прискорення боротьби проти ВІЛ / СНІДу до 2030 р, прийнятої 8 червня 2016 р. і,  що включає завдання ЮНЕЙДС 90-90-90; Плану щодо туберкульозу ВООЗ по Східній Європі на 2016-2020 рр]; Узгодженим планом дій з відповіді на ВІЛ ВООЗ по Східній Європі; Порядку денному в галузі сталого розвитку до 2030 р, включаючи резолюцію країн-членів ООН, яка стверджує намір покінчити з епідемією СНІДу та туберкульозу до 2030 р. ("Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх в будь-якому віці) і в зокрема індикатор 3.3.
  • визнання необхідності довгострокових державних програм, спрямованих на зміцнення системи охорони здоров'я і надання доступних, якісних і недорогих послуг з профілактики та боротьби з ВІЛ / СНІДом та туберкульозом в країнах регіону ВЕЦА;
  • підтвердження необхідності повного охоплення пацієнтів і розширення доступу до антиретровірусного та протитуберкульозного лікування та підтвердження можливості прийняти рекомендації ВООЗ за призначенням антиретровірусного лікування всім людям, що живуть з ВІЛ, у відповідності з діючими нормами законодавства країн-учасників наради;
  • визнання та акцент на важливу роль доступності сучасних лікарських препаратів в реалізації права на здоров'я і підтвердження наміру використовувати існуючі інструменти для зниження цін, щоб врятувати життя в країнах регіону, з урахуванням діючих норм законодавства країн-учасників
  • . підтримка ѓарантій ТАПІС (торгові аспекти прав інтелектуальної власності) та підтвердження відданості спільної діяльності і праці, дотримання умов, визначених в угоді по ТАПІС та інновацій та інтелектуальної власності, для прискорення доступу до якісних і недорогих антиретровірусних і протитуберкульозних препаратів
  • підтвердження прихильності щодо зміцнення протягом наступних років регіонального співробітництва з доступу до якісних і недорогим антиретровірусних і протитуберкульозних препаратів в країнах Регіону для пошуку найбільш ефективних і економічних, стійких і таких, що відповідають інтересам всіх сторін рішень загальних проблем в цій галузі; 
  • заклик до зміцнення міжнародної співпраці країн регіону ВЕЦА по досягненню цілей і завдань, націлених на викорінення епідемій СНІД і туберкульоз 2030 і надання загального доступу до антиретровірусних і протитуберкульозних послуг.
Інші новини