Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що означає формула U = U і як вона допоможе зупинити ВІЛ
09.09.2019
16:18

Що означає формула U = U і як вона допоможе зупинити ВІЛ

ВІЛ-інфекція вже давно не «чума XXI століття». Це хронічна інфекція, як і багато інших, її можна ефективно лікувати і з нею можна жити повноцінним життям. З ВІЛ можна створювати сім’ю і народжувати дітей, бігати марафони та робити кар’єру, старіти й виходити на пенсію — так само, як без ВІЛ.

Важливим відкриттям на шляху до подолання ВІЛ-інфекції стала формула U = U. Це скорочення від Undetectable = Untransmittable, що у перекладі з англійської значить «не визначається = не передається». Суть формули: якщо людина з ВІЛ отримує лікування і в неї у крові кількість вірусу знижується до мінімуму (так зване «невизначуване вірусне навантаження») — вона не може передати ВІЛ.

Саме це відкриття стало підґрунтям для затвердження Об’єднаною програмою Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу амбітного плану — подолати епідемію ВІЛ/СНІД до 2030 р. Суть стратегії полягає в тому, що 90% усіх ВІЛ-позитивних людей мають знати про свій ВІЛ-статус, 90% з них прийматимуть ліки — антиретровірусну терапію (АРТ) і у 90% з тих, хто приймає АРТ, рівень вірусного навантаження має бути на рівні невизначуваного.

Невизначуваний рівень вірусного навантаження

Невизначуваний рівень вірусного навантаження — це стан ВІЛ-позитивної людини, за якого кількість вірусних часток у крові є нижчою за поріг чутливості тестів до вірусу — менше 40 копій РНК в 1 мл крові.

Принцип U = U працює таким чином. Антиретровірусні препарати ефективно контролюють ВІЛ в організмі людини. Вони не здатні вилікувати ВІЛ та вивести вірус із організму, але перешкоджають розмноженню вірусу, за умови щоденного їх прийому відповідно до призначення лікаря. Згодом рівень вірусного навантаження у крові стає настільки низьким, що вірус не визначають під час тестування. Якщо невизначуваний рівень зберігатиметься шість місяців, від такої людини практично неможливо буде заразитися ВІЛ статевим шляхом.

Лікарі наголошують, що навіть після досягнення цього стану припиняти терапію категорично заборонено — без щоденного пригнічення ліками вірус знову почне розмножуватися в організмі людини та набуде стійкості до препаратів попередньої схеми лікування, які приймав пацієнт.

Як відкрили формулу U = U і довели, що вона працює

Дослідження, в якому вперше був простежений чіткий зв’язок між вірусним навантаженням і ризиком передавання ВІЛ, відбулося в Уганді 2000 р. Воно тривало 30 місяців, і в ньому взяли участь 415 гетеросексуальних дискордантних пар (пара, в якій один партнер ВІЛ-позитивний, а інший — ВІЛ-негативний). Дослідники зробили висновок, що вірусне навантаження є основним фактором ризику за гетеросексуального передавання ВІЛ і що випадки передавання вірусу рідкісні в парах, де у ВІЛ-позитивного партнера вірусне навантаження нижче 1 500 копій на 1 мл.

У 2008 р. Швейцарська національна комісія зі СНІДу зробила заяву про те, що ВІЛ-позитивна людина на АРТ не може передати вірус під час статевого контакту. Документ, відомий як «Швейцарська заява», зібрав велику кількість доказів того, що застосування АРТ-препаратів зупиняє передавання ВІЛ-інфекції. Його автори проаналізували 25 досліджень і зробили висновок, що ВІЛ-позитивна людина не є джерелом передавання вірусу, якщо приймає АРТ, як призначено, і має невизначуване вірусне навантаження протягом останніх шести місяців. Швейцарську заяву спершу критикували, однак подальше вивчення цього питання підтвердило правильність висновків комісії.

У 2011 р. було опубліковано результати дослідження HPTN-052, яке охопило понад 1 700 дискордантних пар в Африці, Латинській Америці та Південно-Східній Азії, переважно гетеросексуальних. Дослідження показало, що АРТ критично знижує ризик передавання ВІЛ у гетеросексуальних парах. За час дослідження єдиний випадок передавання вірусу було зафіксовано в пари, де ВІЛ-позитивний партнер лише нещодавно розпочав лікування і не досяг невизначуваного вірусного навантаження. Дослідження показало такі надійні результати, що було припинене раніше запланованого. Відтак чотири роки науковці продовжували спостерігати за учасниками дослідження, і результати їхніх спостережень підтвердили попередні висновки.

На цьому вчені не зупинилися. У 2016 р. було презентовано результати наймасштабнішого вивчення формули U = U — дослідження PARTNER, яке організували в 14 європейських країнах. Результати показали відсутність випадків передавання ВІЛ у 44 000 випадках сексу без використання презерватива в дискордантних парах (загалом у дослідженні взяли участь 1 145 пар). Звіт із результатами дослідження, опублікований 2016 р., показав повну відсутність випадків передавання ВІЛ у понад 58 000 випадків сексу без використання презерватива.

У липні 2017 р. дослідження Opposite’s Attract презентувало додаткові докази на користь того, що ВІЛ не передається, якщо вірусне навантаження невизначуване. Це дослідження відбулося в Австралії за участю 358 дискордантних гей-пар і виявило нуль випадків передавання вірусу за умови невизначуваного вірусного навантаження у ВІЛ-позитивного партнера.

Лікарі наголошують, що дієвість формули U = U та отримані дані жодним чином не мають спонукати відмовлятися від презервативів. Варто пам’ятати, що наявність невизначуваного вірусного навантаження запобігає передаванню виключно ВІЛ. Натомість захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом, та незапланованої вагітності можуть забезпечити лише презервативи.

Для повної впевненості у своїй безпеці користуйтеся презервативами або використовуйте доконтактну профілактику.

Інші новини