Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Шизофренія: основні факти, як виявити на ранніх стадіях, де шукати допомогу?
24.05.2024
16:41

Шизофренія: основні факти, як виявити на ранніх стадіях, де шукати допомогу?

24 травня – Всесвітній день поширення інформації про шизофренію. Щоб покращити обізнаність про цей психічний розлад, сьогодні у світі демонструють підтримку людей із шизофренією та їх членів родини.

Через низький рівень обізнаності та стигматизацію, люди із шизофренією страждають від дискримінації та низького рівня допомоги. Виникнення цього захворювання не залежить ні від національності, ні від раси. Розповідаємо як його виявити та де отримати допомогу.

Що таке шизофренія? 

Шизофренія – це психічний розлад, який характеризується порушенням процесів мислення та емоційних реакцій, і симптоми якого наростають поступово. З його розвитком людина може втратити здатність вирішувати побутові проблеми та повноцінно функціонувати в житті. 

Люди з цим захворюванням можуть бачити неіснуючі речі, марити, ізолювати себе від суспільства тощо. Також їм притаманне дезорганізоване мислення, неадекватні емоційні реакції, плутана чи недоречна мова. З-поміж симптомів може бути соціальна замкнутість, неохайність тощо.    

Чому з’являється шизофренія?

За даними ВООЗ, у світі близько 50-ти мільйонів людей мають цей розлад. Шизофренія зазвичай починається у період,  коли люди вступають в активну фазу свого життя, в якій можуть бути найпродуктивніші та зростати, – у 16-30 років. 

Станом на сьогодні єдиної причини шизофренії виявити не змогли. Водночас відомо, що в групі ризику знаходяться ті, хто має спадкову схильність. Факторами ризику також є травма головного мозку, надмірний стрес, а також чоловіча стать, безробіття, депресія в анамнезі, зловживання психоактивними речовинами, зокрема, канабісом

Суїцид – одна з ключових причин смерті у  людей з шизофренією. Згідно досліджень, щонайменше 5-13% людей із цим розладом помирають через самогубство. Ймовірно, це трапляється під час високого рівня прояву симптомів хвороби. 

Як виявити психічний розлад на ранніх стадіях?

Для раннього виявлення початкових симптомів психозу важливо звернути увагу на такі ознаки: 

  • Соціальна ізоляція (зниження інтересу, ініціативи, зменшення товариськості внаслідок пасивності, апатії, втрати енергії, порушення вольового контролю);
  • Зниження вираженості емоцій, емоційна відчуженість;
  • Порушення мислення (може мати різні прояви, зокрема, відсутність логіки у розмові);
  • Підозріливість, страх переслідування.

Початкова стадія шизофренії передує психозу і впродовж неї виникають загальні симптоми: такі як тривога, депресія, незначні психотичні симптоми, а саме відчуття зміни власної особистості або навколишнього середовища, відчуття переслідування або стеження, короткотривалі ілюзії чи галюцинації. 

Відмова від соціальних контактів та зниження трудової та функціональної продуктивності можуть бути першими ознаками виникнення шизофренії, особливо у людей із наявністю випадків шизофренії в сім'ї. 

Необхідно почати лікування ще до початку першого епізоду психозу, яке передбачатиме прийом медичних засобів та психотерапію. 

Куди можна звернутися за допомогою щодо психічного здоровʼя?

Діагноз “шизофренія” виставляє лікар-психіатр. У разі появи симптомів, які насторожують, Ви можете звернутися за допомогою до свого сімейного лікаря, який у разі необхідності може направити Вас до психіатра. 

Медичні працівники, зокрема, сімейні лікарі проходять навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) mhGAP, яка передбачає, зокрема, вивчення проявів психозу. Ця програма призначена для ведення психічних, неврологічних розладів у неспеціалізованих закладах охорони здоров'я. 

Окрім того, ви можете безпосередньо звернутися до психіатра за консультацією. Знайти державних лікарів-психіатрів можна на порталі HELSI. Також можна пошукати лікарів, які ведуть приватний прийом онлайн. 

Під час воєнного стану надалі працює програма "Доступні ліки". За цією програмою люди з розладами психіки та поведінки можуть отримати необхідні препарати безоплатно чи з невеликою доплатою. 

Також запрошуємо приєднатися до групи підтримки "рівний-рівному" для людей з діагностованим психічним розладом - шизофренією. Це допоможе вам знайти нові знайомства, почути один-одного, поділитися думками, переживаннями, зрозуміти і прийняти справжнього себе та інших.

Група проходитиме щовівторка онлайн о 19:00. Вона триватиме 1,5 год у Zoom. Щоб приєднатися, заповніть форму за посиланням.

Нагадуємо, що діє група для людей з біполярним афективним розладом. Якщо хочете долучитися до неї, заповніть анкету: https://bit.ly/3UEqp81

Інші новини