Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тренінги з організації та проведення пілотного проекту  з використання методу сухої краплі крові для ранньої діагностики  ВІЛ-інфекції у новонароджених
12.06.2016
21:44

Тренінги з організації та проведення пілотного проекту з використання методу сухої краплі крові для ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених

ВООЗ в рамках оновленої стратегії профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини розглядає широке використання методу сухої краплі крові (СКК) для діагностики ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, як один з основних профілактичних напрямків у попередженні вертикальної трансмісії ВІЛ.

Доцільність тестування дітей з використанням методу СКК є наразі обґрунтованою та дозволяє виявляти ВІЛ-інфекцію у дітей у перші 48 годин життя під час їх перебування у родопомічних закладах, що забезпечує своєчасне призначення АРТ дитині та подальше медичне спостереження її за місцем проживання.

Сьогодні метод СКК є стандартом медичної допомоги в Україні та регламентований нормативно-правовими документами:

Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дітям «ВІЛ-інфекція», затверджений наказом МОЗ України № 92 від 24.02.2015 р.
Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини», затверджений наказом МОЗ України № 49 від 16.05.2016 р.

На етапі впровадження технології СКК в Україні, наказом МОЗ України від 07.08.2015 р. № 497 були визначені пілотні регіони, де зареєстрована найбільша кількість ВІЛ-інфікованих дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками – Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська області та м. Київ.

Пілотний проект розпочався у листопаді 2015 року та завершиться через 1 рік. За результатами реалізації цього проекту має бути накоплений досвід, що дозволить поширити використання технології СКК на всю територію України.

З 19 травня до 2 червня 2016 р. у пілотних  регіонах фахівцями УЦКС проведено чотири тренінги, у рамках яких була надана організаційно-методична підтримка учасників проекту, обговорені проміжні результати використання методу сухої краплі крові, визначені подальші кроки реалізації  проекту.

У тренінгах прийняли участь фахівці родопомічних закладів, регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської областей та м. Києва.

Реалізація пілотного проекту здійснюється за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

 

Інші новини