Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Третя національна науково-практична конференція з питань ВІЛ-інфекції/ СНІДу в Україні «За кожне життя разом: прискорення до мети 90-90-90» - Звіт. День 1
22.11.2016
01:33

Третя національна науково-практична конференція з питань ВІЛ-інфекції/ СНІДу в Україні «За кожне життя разом: прискорення до мети 90-90-90» - Звіт. День 1

 

21 листопада 2016 року у м. Києві в готелі «Русь» відбулося офіційне відкриття Третьої національної науково-практичної конференції з питань ВІЛ-інфекції/ СНІДу в Україні «За кожне життя разом: прискорення до мети 90-90-90».

 У перший день офіційного відкриття конференції близько 450 учасників – делегатів, які є експертами  міжнародного рівня та є представниками різних країн: України, Нідерландів, Казахстану, Молдови, Литви, США представили останні практичні напрацювання та поділилися досвідом у сфері лікування та профілактики ВІЛ/CНІДу. Учасники обговорили низку соціальних питань, визначили основні перспективи щодо досягнення глобальних цілей прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції до 2030 р в Україні та представили відповідні ключові рекомендації в контексті таких напрямків як: визначення ефективних моделей надання ВІЛ-послуг, в тому числі моделі фінансування, децентралізації та в контексті реформування системи громадського здоров’я, що слугуватиме оптимізації схем лікування та розширення доступу.

Роботу конференції було урочисто відкрито Гімном України та промовою Заступника Міністра охорони здоров'я Оксани Сивак, яка нагадала учасникам конференції про важливість сьогоднішньої дати - 21 листопада почалася Революція Гідності в Україні. У зверненні до учасників конференції Заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак відмітила, що у світлі реформи охорони здоров'я – розбудова громадського здоров'я у пріоритеті. Принцип децентралізації і субсидіарності – засади, на яких будуватиметься Центр громадського здоров'я.

З моменту проведення останньої конференції, не зважаючи на глибоку політичну та економічну кризу в Україні, вдалося не тільки продовжити реалізацію Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та уникнути переривань в наданні послуг з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, але й суттєво посилити державне лідерство у протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульоз, зокрема в частині фінансування програм.

Сьогодні реформування системи охорони здоров'я України відображає готовність Уряду України покращувати стан здоров'я населення, зокрема в контексті протидії ВІЛ/СНІДу, що залишається одним з пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я.

«На сьогодні наша спільна діяльність спрямована як на створення необхідної законодавчої бази, так і на вирішення проблемних питань, пов'язаних із ВІЛ-інфекцією, з якими зіштовхуються наші громадяни незалежно від їх ВІЛ-статусу. Пріоритетними напрямками діяльності МОЗ України у цьому контексті визначено забезпечення рівного доступу представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, а також загального населення до лікувальних та профілактичних послуг», – звернулася у своєму вітальному слові учасникам конференції Заступник міністра охорони здоров’я Оксана Сивак.

«МОЗ України вживає необхідних організаційно-правових заходів для реформування системи громадського здоров’я. Це дуже важлива і актуальна на сьогодні теза, адже громадське здоров'я ми розглядаємо як ресурс національної безпеки, засіб, що дозволяє людям жити благополучним, продуктивним і якісним життям», - відмітила Оксана Сивак.

Науково-практична конференція, що проводиться уже втретє є стратегічно важливим форумом національних та міжнародних експертів для підготовки рекомендацій щодо пріоритетних напрямків діяльності для припинення епідемії ВІЛ-інфекції в Україні як загрози громадському здоров’ю до 2020 року.

До учасників конференції звертається Віней Салдана- Об'єднана програма ООН з ВІЛ/ СНІДу та відзначає, що Україна має пишатися надзвичайними результатами у подоланні ВІЛ-інфекції/СНІДу. Ту планку, яку піднімає Україна, у відповідь на епідемію з ВІЛ/СНІДу та туберкульозу служить прикладом для інших країн.

«Особисто для мене, як керівника найбільшої пацієнтської організації в Україні, Конференція 2016 року є своєрідним та логічним завершенням дуже продуктивного року. Збільшення у 2017 р. загального бюджету на охорону здоров’я на рекордних 2 млрд. гривень, а частки на ВІЛ/СНІД з 367 до 851,5 млн. -  нам є чим пишатися. І я гордий тим, що моя організація виступала тією рушійною силою, яка об’єднала громадський сектор, міжнародну допомогу, державну і місцеву владу, навіть приватний сектор –  небайдужих і відповідальних людей, завдяки кому ми всі можемо звітувати: право людей на життя у 2017 році буде дотримано», - Дмитро Шерембей, Голова Координаційної ради БО «Мережа ЛЖВ».

«Наша конференція-це інструмент об'єднання. Об'єднання тих людей, які переживають спільні проблеми, а отже мають спільну мету і цінності. Ми всі повинні зробити той максимум, що надасть змогу жити хворим. Ми все робимо заради життя цих людей!» - наголосив Дмитро Шерембєй у надзвичайно емоційному зверненні до учасників конференції.

 

Директор відділу надзвичайних ситуацій в сфері охорони здоров’я та інфекційних захворювань ВООЗ доктор Недрет Еміроглу відзначила лідерську роль центру громадського здоров'я МОЗ України у подоланні епідемії ВІЛ-інфекцїї в Україні.

"Громадське здоров'я - це політичний аспект будь-якої країни. Надзвичайно важливо дбати про дотримання прав людини та відповідати на глобальні виклики сьогоднішнього дня, "- сказав у своєму зверненні Хосе Роман Леон-Лора, представник Делегації Європейського Союзу.

«Україна входить до 30 країн світу, успіхи і провали яких у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції мають вплив на всю глобальну відповідь на СНІД.  Саме тому дуже важливим є те, щоб боротьба зі СНІДом залишалась серед національних пріоритетів.  Розуміючи, що в умовах економічної кризи та військових дій на сході країни,  гуманітарні питання виходять на передній план,  ми бачимо і високо оцінюємо значні досягнення і політичну волю України у подоланні СНІДу до 2030 року відповідно до міжнародних зобов'язань викладених у Політичній декларації 2011 року», - сказав Луіс Лоурес, Заступник Виконавчого Директора ЮНЭЙДС.

На сьогодні ключова роль у протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу відведена міжсекторальному  стратегічному партнерству  держави, донорів та громадянського суспільства.

Андрій Клєпіков-Виконавчий директор МБФ "Альянс громадського здоров'я" виголосив дуже важливу тезу: "На сьогоднішньому заході є представники і тимчасово окупованого Криму, зокрема м. Севастополь, делегати з Донецької та Луганської обл. Тішить те, що наша спільна проблема- подолання епідемії ВІЛ-інфекції, має об'єднати всіх нас, незважаючи на тимчасові кордони".

Микола Поворозник, Заcтупник голови КМДА у своєму зверненні до учасників конференції зазначив: «Як відомо, Київ першим у регіоні Східної Європи та Центральної Азії та єдиним серед великих міст України приєднався до Fast Track, а також до Паризької декларації, заявивши про готовність до прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції у мегаполісах (Fast Track Cities Initiative). 6-го квітня, Київський міський голова, Віталій Кличко, підписав з ЮНЕЙДС ініціативу Fast Track Cities. Розуміючи усю відповідальність досягнення амбітної цілі «90-90-90» та стислі часові рамки для її реалізації, ми об’єднали зусилля громади, провідних міжнародних експертів та ключових партнерських організацій.

Ми провели аналіз поточних ресурсів та виявили прогалини разом з ключовими партнерами. Координаційна рада з ВІЛ/СНІДу Київської міської адміністрації розробила стратегію і план дій по досягненню мети 90-90-90 в Києві. За підтримки PEPFAR-Україна, CDC і USAID, були визначені заходи, які могли б допомогти швидше досягти цілей Fast Track Cities Initiative і досягнути контролю епідемії в м. Києві. Ми визначили перші та самі найважливіші кроки, які, на нашу думку, закладуть фундамент спільного успіху у найближчі 4 роки. І перше – це охоплення антиретровірусною терапією усіх людей з ВІЛ, які на сьогодні перебувають під медичним спостереженням. Вже до кінця 2017 року їх кількість перевищить 12 тисяч.І в цьому є неоціненною допомога Надзвичайної ініціативи Президента США по наданню допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR), Фонду Олени Пінчук «Анти-СНІД». Київ не лише має забезпечити реалізацію заходів в рамках Fast Track, але й набути досвіду для швидкого залучення до глобальної ініціативи наступних десяти великих міст України.

Наші очікування допомоги від міжнародної спільноти ґрунтуються на безумовному дотриманні взятих на себе зобов’язань та успішності за кожним напрямком діяльності. І чим більше результат, чим ефективніше наші заходи тим більш вагомою буде зовнішня допомога міжнародних партнерів.

Я щиро вітаю у цьому залі команду найкращих фахівців міста, які у стислий термін змогли згуртуватися навколо проблеми та закласти міцний фундамент для досягнення нашої спільної цілі – подолання епідемії СНІДу.

Сподіваюсь, що набутий досвід стане вагомим внеском у становлення та розбудову системи громадського здоров’я в Україні. Бажаю усім учасникам успішної, плідної роботи та яскравих ідей.

 Денис Чернишов, Заступник Міністра юстиції України подякував міжнародним партнерам і донорам у допомозі розбудови пенітенціарної системи в Україні.

Антон Басенко, член Делегації спільнот в правлінні Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією висловив важливу тезу від імені уразливих груп про те, що рушійною силою епідемії на сьогодні є саме криміналізація уразливих груп, порушення їх прав, стигма та дискримінація в доступі до послуг.

 

У своєму виступі на першому пленарному засіданні Наталія Нізова робить акцент на розбудові системи громадського здоров'я. Надзвичайно важливою є роль Операційного плану PERFAR у забезпеченні безперервного доступу до лікування пацієнтів

«Не зважаючи на той факт, що в Україні проживає найбільша у регіоні Східної Європи  та Центральної Азії кількість людей, що живуть з ВІЛ, за останні роки, завдяки партнерству держави та громадянського суспільства та значному внеску міжнародних донорів, країні вдалося створити успішну систему послуг з ВІЛ, яка базується на принципах громадського здоров’я», - зазначила професор Наталія Нізова, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України. «Завдяки системному консолідованому  підходу розбудовано дієву систему епідеміологічного контролю за ВІЛ, системи моніторингу і оцінки й управління запасами та постачанням ліків, що дозволило забезпечити пацієнтам  безперервний доступ до лікування.  І сьогодні ми використовуємо цей досвід для розбудови системи громадського здоров’я в Україні», - наголосила Наталія Нізова.

Мартін Донах'ю, Всесвітня організація охорони здоров'я, окреслив кроки виконання програми Fast Track: знати рівень епідемії, оновлювати національну стратегію, адаптувати підхід "treat all", забезпечити принципів рівності і прав людини та впровадження інновацій. 

У своєму виступі Володимир Курпіта – Мережа ЛЖВ окреслив декілька важливих тез

Тривалість життя ВІЛ-інфікованих та ВІЛ-негативних за великим рахунком стає однаковим.
Наразі створюється когорта людей, які можуть мати якісне та повноцінне життя, а ВІЛ-інфіковані, завдячуючи АРТ-терапії. 
АРТ-терапія має використовуватись задля затримки епідемії. 
Громадянське суспільство відіграє ключову роль в забезпеченні доступу до АРТ-терапії.
На сьогодні відмічається попит на послуги, а саме: послуги на тестування, на лікування, на раннє лікування ВІЛ-інфекції.
Громадянське суспільство може ефективно управляти наявними ресурсами.

Конференція поставить перед учасниками конкретні завдання - визначити місце України в контексті глобальної стратегії прискорених заходів із подолання епідемії ВІЛ-інфекції, підсумувати проміжні результати реалізації чинної національної політики боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції в контексті державних реформ та курсу на євроінтеграцію та розробити рекомендації щодо дієвих механізмів забезпечення сталої відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні в сучасних умовах.

 

 

Інші новини