Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У 2018 році 90% ув’язнених протестовано на ВІЛ
18.04.2019
14:55

У 2018 році 90% ув’язнених протестовано на ВІЛ

Про це повідомив Володимир Курпіта в рамках конференції з посилення боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та вірусними гепатитами в місцях позбавлення волі, що проходила 17-18 квітня 2019 року в Києві.

Люди, що знаходяться в місцях позбавлення волі - є одними з найвразливіших до соціально-небезпечних інфекційних захворювань. Поширеність ВІЛ серед ув’язнених є у 20 разів вища, ніж серед загального населення, а захворювання на СНІД серед засуджених зустрічається у 4 рази частіше.

Нині в Україні понад 57 тисяч людей перебувають у слідчих ізоляторах та в установах виконання покарань. Серед них 6,7% мають ВІЛ/СНІД, 2,3% - хворі на туберкульоз. Саме тому, заходи з протидії ВІЛ-інфекції та захворюванню на туберкульоз в місцях позбавлення волі є під особливим контролем Центру громадського здоров’я МОЗ України, Міністрества юстиції та Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС).

“У 2018 та 2019 роках закуплено та поставлено до закладів охорони здоров’я ЦОЗ ДКВС України медичного обладнання на суму 128 мільйонів гривень. На даний час медико-санітарне забезпечення в установах ДКВС України знаходиться під постійним контролем фахівців генеральної прокуратури України та секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини”, - повідомив профільний заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

Генеральний директор ЦГЗ МОЗ України Володимир Курпіта відмітив позитивну тенденцію у боротьбі з ВІЛ/СНІД та туберкульозом серед ув’язнених:

“Завдяки злагодженій роботі, у минулому році нам вдалося протестувати понад 90% ув’язнених, що забезпечує досягнення Глобальної стратегії ЮНЕЙДС щодо подолання ВІЛ-інфекції. 83% ВІЛ-інфікованих отримують антиретровірусну терапію. Це на 17% більше, ніж у 2017 році. Впровадження тестування в СІЗО дає можливість швидко виявити пацієнтів вже “на вході”, а отже й взяти під контроль епідемію в пенітенціарній системі”.

Скринінг на туберкульоз у закладах позбавлення волі нині проводиться кожні півроку шляхом анкетування. Ув’язнені із симптомами, що можуть свідчити про захворювання направляються на проведення подальшої діагностики. Завдяки цьому виявлення туберкульозу відбувається швидше та ефективніше.

Також в цьому році посилюються заходи з протидії вірусним гепатитам: закуплено 60 тисяч швидких тестів для виявлення гепатитів В та С, з них вже понад 19 тисяч було направлено в регіони та використано.

В медзакладах ДКВС України розпочато впровадження телемедицини - необхідне діагностичне обладнання вже працює для збору інформації про показники діяльності організму пацієнта. Ця інформація за потреби надається експертам закладам охорони здоров’я МОЗ України.

Також у 2018 році розпочалося впровадження медичної інформаційної системи “ВІЛ-інфекція в Україні”, яка у майбутньому стане невід’ємною частиною Е-Health. Наразі пілотне впровадження системи вже проходить у Вінницькій, Київській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській та Черкаській областях. Станом на початок березня в HIVRegistry введено інформацію про 1215 осіб.

Нагадаємо, співробітництво між Центром та ЦОЗ ДКВС здійснюється в рамках реалізації проекту Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією «Прискорити темпи зменшення рівня захворюваності на туберкульоз та ВІЛ за рахунок забезпечення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики і лікування туберкульозу, шляхом розширення доказової медичної профілактики, діагностики та лікування ВІЛ та створення стійкої та життєздатної системи охорони здоров’я».

Інші новини