Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві до Дня Презерватива студенти розгорнули величезний банер із закликом захищатися від ВІЛ
16.02.2016
14:54

У Києві до Дня Презерватива студенти розгорнули величезний банер із закликом захищатися від ВІЛ

З нагоди святкування Міжнародного дня презерватива (International Condom Day) перед монументом Батьківщині-Матері студенти та волонтери розгорнули величезний банер (20х20 метрів) із  гаслом  «Захисти своє кохання». Таким способом Україна приєдналась до серії міжнародних акцій протидії поширення епідемії ВІЛ. Заходи з нагоди Дня презервативу проходять 13 лютого у 40 країнах світу. Також в рамках акції киянам та гостям міста роздали 15 000 презервативів LOVE Condom. Організатори акції: Представництво Фундації АНТИСНІД-США в Україні (AHF).

«Мета нашої акції — зупинити поширення епідемії ВІЛ та «озброїти» молодь знанням та засобами захисту, — відзначає  Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АНТИСНІД-США в Україні (AHF). — Українці, а особливо молодь, повинні навчитися захищати своє кохання! Тому цього року ми не лише роздаємо основну «зброю проти СНІДу» – презервативи, а й організовуємо лекції, майстер-класи та масштабне тестування на ВІЛ для усіх бажаючих. Щорічно в Україні AHF безкоштовно роздає більше 500 тисяч презервативів, але саме сьогодні хочемо, аби кожен українець дізнався про те, як себе захистити. Ми хочемо надати цьому максимальний імпульс!»

Продовжилось святкування у Мистецькому Арсеналі у рамках проекту «Арсенал Любові». Де у спеціальній «Зоні Безпечного кохання», за партнерства Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД», пройшла серія інформаційно-розважальних заходів: лекції, консультування, майстер-клас по одяганню презерватива, виступи музичних та танцювальних колективів, безкоштовні фотосесія та make-up, перегляд фільмів та ін. Також усі бажаючі відвідувачі заходу могли пройти експрес-тестування на ВІЛ.

«День презерватива – для нас це не просто яскраве свято, яке ми використовуємо, щоб нагадати молоді про необхідність захищати себе. Це головна зброя у нашій боротьбі за життя та здоров’я українців. 60 відсотків людей, які отримали у 2015 році позитивний результат тесту на ВІЛ, інфікувалися в Україні саме через незахищений секс. Презерватив сьогодні – це найбільш доступний та поширений спосіб захистити себе та своїх близьких. Це символ життя», — підкреслює Павло Пімінов, директор з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД».

Міжнародний день презерватива (13 лютого напередодні Дня св. Валентина) започаткований в 2008 році у США організацією AIDS Healthcare Foundation, в Україні відзначається 8-й рік поспіль. У цей день у різних куточках світу проходять інформаційно-просвітницькі заходи, де піднімаються актуальні питання, пов'язані зі статевими контактами і необхідністю безпеки в особистому житті, захисту свого кохання.

«Сьогодні ми вкрай стурбовані тим, що громадська підтримка та поширення знань щодо безпечної сексуальної поведінки та використання презервативів відходять на другий план. Життєво необхідні зобов’язання держави, освіти та охорони здоров’я у забезпеченні широкого доступу до презервативів є недостатніми. У цьому році на світовому рівні ми хочемо дати молодим та сексуально активним людям сильний позитивний сигнал щодо необхідності використання презервативів», — стверджує Террі Форд, Голова департаменту з Адвокації та Політик AHF.  

За оцінками ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна продовжує залишатися регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії. Кожного року в Україні виявляють близько 20 000 нових випадків ВІЛ та понад 5000 осіб помирають від СНІДу щороку.

«У 2014 році серед зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції близько 80% склали люди віком 25-49 років, а це найбільш працездатний та продуктивний вік людини! Загрозливим трендом є поступове зростання статевого шляху передачі ВІЛ: з урахуванням рівнів передачі ВІЛ від матері дитині частка осіб, які були інфіковані статевим шляхом, зросла з 60,1% у 2011 р. до 72,5% у 2015 р.. Це свідчить про те, що епідемія ВІЛ починає поширюватися на загальне населення, і тільки уникнення ризикованої поведінки та використання презервативів може убезпечити від інфікування», — коментує професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України».

З нею згодний і Дмитро Шерембей, голова координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД»: «У світі щороку продається 5 млрд презервативів, але й цього вочевидь недостатньо. Тому безкоштовне поширення презервативів вкрай важливе для молоді, яка веде активне сексуальне життя і часто з різними партнерами. На сьогодні презерватив — єдиний спосіб дбати про себе та свого партнера».

Міжнародний день презерватива (International Condom Day) — відзначається щороку 13 лютого, напередодні Дня св. Валентина. 13 лютого виявився дуже успішним в останні кілька років в якості засобу привертання уваги до проблематики незахищених та ризикованих сексуальних стосунків. Започаткований в 2008 році у США організацією AIDS Healthcare Foundation  в якості кампанії на підтримку бренду LOVE Condom,, на сьогодні він відзначається у 40 країнах світу масовими та активними акціями, які підтримуються як громадськими організаціями, так і державними установами.

AIDS Healthcare Foundation (AHF)                                                            

AHF заснована в 1987 організація по боротьбі зі СНІДом, яка сьогодні веде свою роботу в 35  країнах світу.

Наразі AHF проводить кампанію по підвищенню обізнаності та просвіти молодих людей про важливість використання презервативів, а також напередодні Міжнародного дня презерватива  організовує в містах України  безкоштовні експрес-тестування всіх бажаючих на ВІЛ.

Статистика щодо ВІЛ/СНІДу в Україні

За оцінками ВООЗ/ЮНЕЙДС, контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій  позитивний статус і звертається за медичною допомогою. На початок 2015 року під медичним наглядом перебувало понад 137 тисяч пацієнтів з ВІЛ та понад 33 тисячі з них – хворі на СНІД. Кожного року в Україні виявляють близько 20 тисяч нових випадків ВІЛ та понад 5 тисяч осіб помирають від цієї хвороби.

У 2008 році відбулася зміна домінуючого шляху інфікування – зі штучного парентерального при вживанні наркотичних речовин, на статевий, переважно при гетеро сексуальних стосунках. Так, у 2014 році майже 70% нових випадків ВІЛ серед дорослого населення старше 15-ти років було зареєстровано серед осіб з гетеро сексуальним шляхом інфікування ВІЛ.

 

Інші новини