Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Львові відбувся тренінг з основ біологічного захисту та готовності до реагування на біозагрози
12.09.2023
14:40

У Львові відбувся тренінг з основ біологічного захисту та готовності до реагування на біозагрози

Фахівці Центру громадського здоров’я взяли участь у тренінгу "Основи біологічного захисту та готовності до реагування на біологічні загрози", який відбувся у Львові. Серед учасників заходу - USAID, ЦГЗ, Pact (міжнародна некомерційна організація) , Swiss TPH (Швейцарський інститут тропічного і громадського здоров'я) та інші.

Метою тренінгу стали:

  • пояснення природи біологічного інциденту;
  • розуміння ключових міжнародних та національних підходів до регулювання сфери біозахисту;
  • пояснення принципів міжнародного розслідування біологічних інцидентів;
  • розгляд сценаріїв розслідування біологічних інцидентів;
  • розбір механізмів дезінформації про біологічні інциденти, пояснення, як їй протистояти; 
  • кризова комунікація та комунікація про ризики;
  • визначення пріоритетів та орієнтирів для розвитку сфери біозахисту в Україні.

"Безперечно, цей тренінг - важливий крок у напрямку гарантування я безпеки та добробуту нашої країни. На превеликий жаль, наша країна стикається зі складними викликами сучасності, які можуть мати біологічну природу. Біологічні загрози, такі як епідемії, пандемії, біотероризм та інші подібні події, можуть суттєво підірвати стабільність та безпеку країни. І саме знання основ біологічного захисту та вміння реагувати на такі загрози є критичними для запобігання та контролю цих подій", - зазначила Дар’я Пономаренко, начальниця відділу біологічної безпеки та біозахисту Центру громадського здоров’я.

За її словами, співпраця з міжнародними експертами  у сфері біологічного захисту та готовності до реагування на біологічні загрози допомагає розкрити можливості для покращення національного біозахисту та створити більш стійке та безпечне майбутнє. 

Як наголосила керівниця відділу комунікацій ЦГЗ Оксана Кучерява, комунікаційний компонент - один з ключових елементів реагування на будь-які загрози, у тому числі біологічні. 

"Світовий та український досвід неодноразово доводить, що відсутність ефективної комунікації з громадськістю може призвести не тільки до ускладнення кризової ситуації, а й до фатальних наслідків. Відсутність інформації та паніка населення - небезпечні фактори, які значно ускладнюють запобігання чи подолання біологічних загроз. Також не можна не відзначити потужний вплив фейків та дезінформації, який ми часто можемо спостерігати з боку терористичної країни росії. З огляду на це ми завжди повинні бути готові протидіяти ним та забезпечувати доступ українців до достовірної, прозорої та зрозумілої інформації", - заявила Оксана Кучерява.

 

Інші новини