Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У світі скорочується вживання тютюну — ВООЗ
17.01.2024
11:55

У світі скорочується вживання тютюну — ВООЗ

Згідно з останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), опублікованими у звіті про тенденції вживання тютюну, у всьому світі нараховується 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну.

Тенденції 2022 року показують зниження рівня вживання тютюну в усьому світі, йдеться у доповіді ВООЗ. Приблизно кожен п'ятий дорослий у світі споживає тютюн у порівнянні з кожним третім у 2000 році.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що 150 країн успішно скорочують вживання тютюну. Бразилія та Нідерланди досягли успіху після впровадження заходів щодо боротьби проти тютюну MPOWER: Бразилія досягла відносного зниження на 35% з 2010 року, а Нідерланди перебувають на межі досягнення цільового показника у 30%.

"За останні роки у боротьбі проти тютюну було досягнуто значного прогресу, але зараз немає часу для самозаспокоєння. Я вражений тим, на які глибини піде тютюнова промисловість у гонитві за прибутком за рахунок незліченних життів. Ми бачимо, що в ту хвилину, коли уряд вважає, що він виграв боротьбу з тютюном, тютюнова промисловість має можливість маніпулювати політикою охорони здоров'я та продавати свою смертоносну продукцію", — каже представник ВООЗ Рюдігер Креч.

ВООЗ закликає країни продовжувати впроваджувати політику боротьби проти тютюну та продовжувати боротьбу з втручанням тютюнової промисловості.

На сьогодні, як йдеться у звіті, у регіоні Південно-Східної Азії ВООЗ спостерігається найвищий відсоток населення, що вживає тютюн, – 26,5%, а Європейський регіон не сильно відстає – 25,3%. У доповіді сказано, що до 2030 року в Європейському регіоні ВООЗ, за прогнозами, будуть найвищі показники з поширеністю у понад 23%. Рівень вживання тютюну серед жінок у Європейському регіоні ВООЗ більш ніж удвічі перевищує середньосвітовий показник і знижується набагато повільніше, ніж у всіх інших регіонах.

"Хоча протягом багатьох років ці цифри неухильно знижувалися, до 2025 року світ досягне відносного скорочення вживання тютюну на 25%, не досягнувши добровільної глобальної мети скорочення споживання тютюну на 30% порівняно з базовим рівнем 2010 року. Лише 56 країн світу досягнуть цієї мети, що на чотири країни менше, ніж в останній доповіді у 2021 році", - прогнозують у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Крім того, у шести країнах все ще спостерігається зростання вживання тютюну: це Конго, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Оман та Республіка Молдова.

Дослідження демонструють, що діти віком 13-15 років у багатьох країнах вживають тютюн і нікотинові вироби. Щоб захистити майбутні покоління та забезпечити подальше зниження споживання тютюну, ВООЗ цього року присвятить Всесвітній день без тютюну захисту дітей від втручання тютюнової промисловості.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я наголошувала на необхідності вжити обмежувальних заходів щодо електронних сигарет з метою захисту дітей та некурців і мінімізувати згубний вплив на здоров'я населення. 

За результатами опитування щодо вживання тютюну серед українців, станом на 2023 рік 27,4% українців є курцями: з них 44,0% — чоловіки та 13,7% — жінки. 

Найбільш вживаним тютюновим виробом залишаються сигарети (83% споживачів усіх тютюнових виробів). 28,8% респондентів повідомили про вплив тютюнового диму вдома та 21,7% - у приміщенні на робочому місці. 

Центр громадського здоров’я нагадує, що з 11 січня 2024 року в Україні набули чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів. Це важливий етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет. Відтепер виробники мають розміщувати на упаковках із сигаретами оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс ЦГЗ щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити"

Читайте також:

"Мені вже пізно кидати курити": сімейна лікарка розвіяла поширений міф щодо припинення куріння

#ЗахистиСерце: План припинення куріння, який допоможе позбутись залежності

З 2024 року попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки сигарет

Інші новини