Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українські фахівці опанували новітні методи операційних досліджень
24.10.2018
15:00

Українські фахівці опанували новітні методи операційних досліджень

12 жовтня у Європейському бюро ВООЗ (Копенгаген, Данія) завершився навчальний курс із операційних досліджень.

Загальною метою курсу є формування практичних навичок, необхідних для здійснення операційного дослідження, публікації його результатів і сприяння зміні політики та практики.

Захід відбувся у рамках діяльності Європейської дослідної ініціативи з туберкульозу, що була започаткована Європейським регіональним бюро ВООЗ у 2016 р.

У травні 2014 р. Всесвітня асамблея охорони здоров’я ухвалила глобальну стратегію ВООЗ «Покласти край туберкульозу». Головна мета стратегії — подолати епідемію ТБ у світі до 2035 р.: зменшити смертність від недуги на 95% і рівень захворюваності — на 90% порівняно з показниками 2015 р.

Розвиток і впровадження інноваційних інструментів (таких як новітні вакцини, діагностика, ліки, режими профілактики та лікування, моделі надання послуг) є важливою передумовою досягнення зазначених цілей.

Наукові дослідження та інновації, зокрема, є одним із трьох основних напрямків Плану дій щодо боротьби із захворюванням на туберкульоз для Європейського регіону ВООЗ на період 2016–2020 рр.

Ефективні та своєчасні розробку і впровадження нових інструментів мають супроводжувати операційні дослідження і активний розвиток фундаментальної науки.

Європейська дослідна ініціатива покликана зміцнити потенціал Європейського регіону ВООЗ у царині операційних досліджень, котрі є важливим джерелом заснованих на фактичних даних рекомендацій для ефективного управління програмами боротьби з ТБ і відповідних політичних рішень.

Учасниками тренінгу стали представники Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Нашу країну репрезентували начальник відділу координації наукових досліджень Центру громадського здоров’я МОЗ України Олександр Коротич та лікар-фтизіатр відділу координації програм лікування туберкульозу Ольга Зайцева.

Навчальний курс складається з трьох модулів (практичних семінарів) із чіткими проміжними результатами і вимірними цільовими орієнтирами.

У рамках першого модуля 1–5 жовтня 2018 р. учасники з’ясували суть операційного дослідження і підготовили протоколи досліджень, а також заповнили заяви до комітету з етики на здійснення етичної експертизи.
Другий модуль відбувся 8–12 жовтня та був присвячений аналізу процесів управління даними.

Завершенням курсу стане підготовка наукової статті та подання її для публікації у рецензованих наукових журналах.

Заплановані операційні дослідження мають допомогти країнам-учасницям ефективніше розвивати інноваційну складову і напрям самих операційних досліджень для поліпшення медичних послуг.

Більше інформації про діяльність Європейської дослідної ініціативи з туберкульозу:

Інші новини