Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні профінансують з держбюджету послуги із супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом 
06.09.2023
16:58

В Україні профінансують з держбюджету послуги із супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом 

За оцінками ВООЗ, Україна входить до країн з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу. Щоб зупинити поширення захворювання, пацієнти мають отримувати безперервну терапію. З цією метою держава уперше з початку повномасштабної війни оголосила закупівлі послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом. 

У МОЗ заявляють, що почали впроваджувати план переходу від донорського до державного фінансування послуг у сфері протидії туберкульозу. 

"Зараз ми поступово повертаємо до запланованого плану переходу, для цього Міністерство охорони здоров’я України виділило близько 12 мільйонів гривень на медико-соціальні послуги. Це дозволить організаціям, які працюють в сфері подолання туберкульозу, мають досвід та працюють за цими програмами, взяти участь у тендері та надавати ще більше послуг для пацієнтів", – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

12 млн грн з бюджету виділено у межах програми "Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями". Проведення тендеру та закупівлю послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів з туберкульозом коштом держбюджету проводить Центр громадського здоров’я. 

У межах держзакупівель будуть доступні для пацієнтів з туберкульозом наступні послуги: індивідуальний план супроводу та контролю лікування пацієнта, психологічна чи юридична допомога. Йдеться про надання та контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів, лабораторну діагностику та за потреби супровід для госпіталізації. 

У Центрі громадського здоров’я наголошують: послуги медико-психосоціального супроводу пацієнтів з туберкульозом дозволяють комплексно підтримувати пацієнтів під час лікування. 

"Пацієнти, які отримують такі послуги, частіше завершують повний курс лікування та не пропускають прийом протитуберкульозних препаратів. Особливого значення надання цих послуг набуло в умовах дії воєнного стану, коли пацієнти з туберкульозом стикнулися з проблемою внутрішнього переміщення, втрати роботи, зниження якості життя, збільшення психологічного навантаження", – зазначила Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоровʼя.

На сьогодні за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією послуги медико-психосоціального супроводу надають регіональні неурядові організації за умов конфіденційності та толерантності до хворих. Тож пацієнт може звернутися до свого лікаря чи до найближчого закладу, який надає послуги з лікування туберкульозу, й дізнатися про програми підтримки від неурядових організацій. 

Як повідомляв Центр громадського здоров’я, у липні 2023 року в Україні було зареєстровано 1 362 випадки туберкульозу, серед них 1 073 нові випадки захворювання, 243 пацієнти з рецидивом, 12 пацієнтів, які відновили лікування після перерви.

Інші новини