Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Від знань до дій: конференція «Ефективні підходи в роботі з підлітками, котрі мають досвід зловживання психоактивними речовинами»
20.11.2015
19:28

Від знань до дій: конференція «Ефективні підходи в роботі з підлітками, котрі мають досвід зловживання психоактивними речовинами»

З 18 по 20 листопада у м.Києві відбувається міжнародна науково-практична конференція «Ефективні підходи в роботі з підлітками, котрі мають досвід зловживання психоактивними речовинами». Організаторами заходу виступили МБФ «СНІД Фонд Схід-Захід» в рамках проекту «Права і здоров’я вразливих груп населення: заповнюючи прогалини»* при фінансовій підтримці Міністерства іноземних справ Королівства Нідерландів та сприяння Міністерства соціальної політики України.

Впродовж конференції представники державного і громадського сектора обговорювали питання ефективних методів роботи із вразливими дітьми та підлітками, особливості нових психоактивних речових, лікувально-реабілітаційну та навчально-виховну роботу в Україні,  розширення послуг по зниженню шкоди для підлітків, які вживають наркотики, а також шляхи дієвої взаємодії урядового та громадського сектору.  В свою чергу, міжнародні експерти поділились досвідом успішної реалізації інформаційних та соціальних проектів в Європі та Україні.

Важливою темою для обговорення стало поширення ВІЛ-інфекції серед молоді, оскільки за свідченнями різних досліджень, рівень використання ризикованих практик серед підлітків є більш високим, ніж серед дорослих.

«Незважаючи на наявну тенденцію до зниження кількості офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції серед населення віком від 15 до 24 років (з 9% у 2011 р. до 6,7% у 2014 р.), що може свідчити про ефективність інформаційно-освітніх програм та поведінкові зміни у цій групі, особливе занепокоєння викликає ситуація серед підлітків та молоді, які наражаються на підвищений ризик інфікування. Дослідження поведінкових практик підтверджують, що майже половина підлітків груп ризику віком 10-19 років знаходяться в зоні ризику інфікування ВІЛ, у той же час послуги з профілактики ВІЛ-інфекції в основному розраховані на доросле населення»,  - наголосила у своєму вітальному зверненні Заступник директора з питань профілактичної діяльності, досліджень та ресурсного розвитку ДУ "Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України" професор Алла Щербінська. 

Завдяки консолідації зусиль державних та громадських організацій за декілька останніх років активної роботи з профілактики ВІЛ-інфекції серед груп підвищеного ризику в Україні відбулася низка позитивних зрушень, які матимуть пролонгований ефект у майбутньому.

*Проект «Права і здоров’я вразливих груп населення: заповнюючи прогалини» спрямований на роботу з молодими споживачами наркотиків з особливою увагою до неповнолітніх (14-18 років) та має на меті забезпечення підлітків медико-соціальною, психологічною, юридичною допомогою, а також сприяння у захисті їх прав. 

Інші новини