Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з астмою. Профілактика захворювання
05.05.2021
17:44

Всесвітній день боротьби з астмою. Профілактика захворювання

Астма є доволі поширеним хронічним захворюванням, що потенційно має серйозні наслідки. Вона спричиняє респіраторні синдроми. Люди, які хворіють на астму, страждають від частих нападів задишки, хрипів, стискання у грудях, кашлю, що іноді вимагає термінової медичної допомоги та може мати летальні наслідки. Симптоми захворювання пов’язані з бронхоспазмом — звуженням дихальних шляхів, що спричиняє утруднений вдих повітря, а також із потовщенням стінок дихальних шляхів та збільшенням слизу. 

Астма та COVID-19 
Через пандемію COVID-19 науковці почали вивчати взаємодію вірусу та багатьох хронічних захворювань, зокрема, астми. Люди, які страждають на астму, але контролюють симптоми, не мають підвищеного ризику захворіти на COVID-19. Пацієнтів, у яких середня та важка форма астми або вона є неконтрольованою, частіше госпіталізують з COVID-19. Ризик смерті підвищується, якщо пацієнт, хворий на COVID-19, має важку форму астми. 

Як захистити себе від важкої форми астми та зменшити ризики інфікування вірусом SARS-CoV-2?

  • Захистіть себе від COVID-19. Вакцинуйтеся, щойно щеплення буде доступне для вас. (Алергічні реакції на вакцини рідкісні. Перед щепленням поговоріть із лікарем, якщо у вас є проблеми).
  • Після щеплення продовжуйте носити маску та дотримуватися фізичної дистанції.
  • Уникайте причин, що провокують астму, серед них: тютюновий дим (уникайте пасивного куріння), пилові кліщі (клопи, які можуть жити в матрацах, ковдрах, пухових подушках), забруднення атмосферного повітря, шкідники (миші, таргани та інші), хатні тварини, цвіль тощо. 
  • Підтримуйте дім у чистоті. Використовуйте гіпоалергенну постіль, ковдри тощо. Періть постільну білизну щодня, підтримуйте рівень вологості в будинку на низькому рівні: 30-50%, кожні 2-3 дні робіть прибирання в домі, якщо з’являється цвіль — витріть та висушіть повністю поверхню, коли робите дезінфекцію — тримайтеся якомога далі від розпилення. 
  • Продовжуйте лікування астми, попередньо проконсультувавшись з вашим лікарем. Використовуйте інгалятори зі стероїдами. Упевніться, що ви знаєте, як правильно користуватися інгалятором та не припиняйте лікування самостійно.
  • Упевніться, що у вас є необхідне лікування, якого вам вистачить, якщо будете перебувати тривалий час вдома на самоізоляції. 
  • Засоби для дезінфекції можуть спровокувати напад. Обмежте використання хімічних речовин, серед них: відбілювач (гіпохлорит натрію) або сполуки четвертинного амонію (наприклад, бензалконію хлорид), не використовуйте їх у закритих приміщеннях. Попросіть близьких обробити вам поверхні чи провести дезінфекцію. Користуйтеся засобами для дезінфекції правильно. 
  • Якщо вам погано, негайно звертайтеся до лікаря. За необхідності викликайте швидку допомогу. 
  • Сильні емоції можуть спровокувати напад астми. Бережіть себе від надмірних емоційних станів.

У 2020 році спостерігалося зменшення загострення астми та захворювань, пов’язаних із грипом. Причини не вивчені до кінця, проте науковці вважають, що це може бути зумовлене частим миттям рук, соціальним дистанціюванням, носінням масок. Ці фактори зменшують рівень захворюваності на респіраторні інфекції, зокрема, грип. Дотримуйтеся простих правил, щоби зменшити ризик захворіти на ГРВІ.

Обов’язково продовжуйте належне лікування астми. Це дасть змогу контролювати симптоми та уникнути серйозного загострення. Бережіть своє здоров’я!

Інші новини