Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як коректно визначити клас операційних ран: алгоритм
31.08.2023
08:33

Як коректно визначити клас операційних ран: алгоритм

Заходи з профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги в закладах охорони здоров’я, включають й коректне визначення класу операційних ран.

Операційні рани, відповідно до ризику розвитку інфекцій області хірургічного втручання можуть бути: 

  • чисті (I);
  • чисті забруднені (II);
  • забруднені (III);
  • брудні (IV).

Залежно від класу операційних ран визначаються підходи до раціонального використання антибактеріальних препаратів (далі – АБП).

Так, при чистих (I) операційних ранах периопераційна профілактика та лікування АБП не проводяться (окрім наявних факторів ризику відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку; або ж проведення ендопротезування колінного та кульшового суглобу).

У випадку з чистими забрудненими (II) проводиться периопераційна АБП-профілактика.

При забруднених (III) і брудних (IV) призначається АБП-терапія, а периопераційне введення АБП проводиться за необхідності.

При визначенні потреби в АБП-профілактиці надалі  необхідно керуватися Стандартом «Парентеральна периопераційна антибіотикопрофілактика».

Наголошуємо, що периопераційна профілактика інфекцій області хірургічного втручання не обмежується лише АБП-профілактикою. Вона включає також забезпечення нормотермії, контролю глікемії, оксигенації, антисептичної профілактики тощо.

Окрім того, клінічний фармацевт відділу інфекційного контролю проводить оцінку виконання периопераційної  АБП-профілактики та надає рекомендації лікарям, що потребує визначення класу операційних ран.

Як визначити клас операційних ран: алгоритм

Інші новини