Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Запрошуємо на вебінар «Стигматизація психічних розладів: прояви, причини та наслідки»
19.08.2024
10:39

Запрошуємо на вебінар «Стигматизація психічних розладів: прояви, причини та наслідки»

Центр громадського здоров’я запрошує працівників Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), відповідальних за психічне здоровʼя, та всіх охочих узяти участь у вебінарі «Стигматизація психічних розладів: прояви, причини та наслідки».

Онлайн-зустріч відбудеться 20 серпня з 10:00 до 12:00 за посиланням:

https://us06web.zoom.us/j/2601959584?pwd=lFaDHTPikULFNh6BfYphelqSEHJlnb.1 

Meeting ID: 260 195 9584 

Passcode: 364434 

Стигма — «знак сорому, ганьби чи осуду, який призводить до того, що людину відкидають, дискримінують і виключають із участі в ряді різних сфер життя суспільства» (Всесвітня організація охорони здоров’я, 2001 р.).

За оцінками ВООЗ кожна четверта людина в Україні ймовірно матиме психічний розлад унаслідок вторгнення росії в Україну. Важливо створювати безпечне середовище для людей, які мають розлади психіки, як у сфері послуг з психічного здоров’я, так і в суспільстві. Упереджене ставлення до людей з розладами психіки перешкоджає отриманню якісної та своєчасної медичної та психологічної допомоги, інтеграції в соціум, погіршує прояви симптомів психічних розладів.

Під час зустрічі ми будемо обговорювати, як кожен з нас може долати стигму в щоденному житті та професійному середовищі. Учасники зустрічі зможуть поставити питання на тему стигми фахівцям і гості з досвідом життя з біполярним розладом.

На вебінарі будуть висвітлені такі аспекти:

  • стигматизація як явище, її види та прояви;
  • наслідки стигми на індивідуальному та суспільному рівні;
  • вплив радянської психіатрії на стигму, правозахисний підхід в сфері психічного здоров’я;
  • важливість дестигматизації, шляхи подолання стигми;
  • як розлад впливає психіки на сприйняття себе, власний досвід стигматизації від оточення та самостигматизації, практики, що допомагають підтримувати психічне здоров’я людині з розладом психіки.

Формат заходу передбачає доповідь і час для запитань та коментарів учасників вебінару. 

Спікери:

Олена Вінсент, амбасадорка психічного здоров’я проєкту Психічне здоров’я для України (MH4U), людина з досвідом життя з біполярним розладом 

Софія Кіба, фахівчиня з психічного здоров'я Центру громадського здоров’я МОЗ України 

Андрій Птащенко, лікар психіатр-нарколог, головний фахівець Центру громадського здоров’я МОЗ України 

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини