Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поради вагітним під час спеки
02.07.2021
13:14

Поради вагітним під час спеки

Для багатьох екстремальна літня спека може бути небезпечною, зокрема, для вагітних жінок. Така погода може спричинити проблеми зі здоров’ям.

Вагітні можуть відчувати:

  • Підвищення температури тіла. Вагітність підвищує температуру, а спекотна погода – посилює ефект. 
  • Набряк. Затримка рідини під час вагітності може спричинити набряк ніг, а спекотна погода – загострити симптоми. 
  • Чутливість до сонця. Вищий рівень естрогену під час вагітності стимулює надлишок меланіну. Внаслідок цього у вагітних можуть з’являтися плями на обличчі та верхній частині грудей. Приблизно від 50% до 75% вагітних жінок відчувають хлоазму (порушення процесу утворення пігменту меланіну), вплив сонця погіршує цей стан.

Тому важливо почуватися комфортно під час спеки та залишатися у безпеці. Центр підготував кілька порад про одяг, харчування та фізичні активності для вагітних жінок у літній період. 

Як краще одягатися у спеку

1. Не перебувайте на сонці у спекотні години з 11 до 16, коли сонце світить найсильніше. Обмежте поїздки та покупки, коли температура повітря є найвищою. Плануйте прогулянки на свіжому повітрі у прохолодну погоду. Гуляйте, коли сонце не таке активне. 

2. Захищайтеся від прямих сонячних променів: носіть одяг, що прикриває відкриті ділянки тіла. Одягайте кофти з довгими рукавами з легких тканин, вільні та зручні штани, довгі сукні та спідниці. 

3. Одяг має бути  виготовленим з натуральних тканин (бавовна, льон тощо), що можуть поглинати потовиділення. Не носіть одяг із синтетичних матеріалів. 

4. Не забувайте про безпеку очей. Надівайте окуляри, що захищають від UVA та  UVB-випромінювань, а також капелюх із широкими полями. Важливо, щоб ваш головний убір затіняв обличчя, шию та вуха.

5. Використовуйте сонцезахисний засіб з не менш як 30+ SPF. Наносьте засіб кожні дві години, особливо, якщо перебували у воді. Якщо у вас чутлива шкіра, варто порадитись із лікарем щодо найліпшого засобу.

6. Бережіть ноги. Відкриті босоніжки мають гарний вигляд, але залишають тил стопи вразливими до сонячних променів. Використовуйте сонцезахисний засіб, щоб захистити його від опіків.

7. Беріть із собою пляшку з розпилювачем, наповнену прохолодною водою, щоб за необхідності охолодити обличчя та тіло.

Поради щодо харчування

  • Пийте рідину (наприклад, вода, чай) регулярно протягом дня. Це допоможе запобігти зневодненню, оскільки вашому організму потрібно більше рідини, ніж зазвичай, особливо у спекотну погоду. Завжди беріть прохолодну пляшку з водою, коли йдете на прогулянку.
  • Використовуйте у щоденному раціоні різноманітні продукти, зокрема, велику кількість фруктів та овочів. Їжте легкі свіжоприготовані страви. 
  • Обмежте вживання кофеїну, повністю уникайте алкоголю. Навіть у невеликій кількості алкоголь потрапить у кров вашого малюка і може вплинути на розвиток дитини.
  • Уникайте вживання м'якого морозива з яток вуличної торгівлі та місць швидкого харчування, оскільки воно може містити небезпечні бактерії (наприклад, сальмонелу). Також не варто виготовляти вдома морозиво або соуси з додаванням сирих яєць. 
  • Краще не вживати у спекотну погоду під час вагітності такі продукти:  м'які або непастеризовані сири (брі, камамбер і фета), паштети, рибу та інші морепродукти (устриці, мідії), страви з них (суші, роли), холодну, попередньо зварену курку, шинку та інші охолоджені, попередньо зварені м'ясні продукти, заздалегідь приготовлені бутерброди, салати та залишки продуктів від попередніх прийомів їжі.
  • Мінімізуйте споживання солі. Це допоможе швидше виводити воду з організму та дозволить почуватися комфортніше.

Поради з фізичної активності 

1. Уникайте фізичних вправ у спекотну погоду. Це може підвищити температуру тіла. Ви зможете повернутися до звичного режиму вправ, коли температура навколишнього середовища знизиться.

2. Плавання – це чудовий спосіб бути фізично активними під час вагітності. Воно може допомогти зменшити набряки гомілок і щиколоток.

3. Вентилятор і кондиціонер – швидкі та ефективні способи охолодження. Проте пам’ятайте: під час вагітності необхідно більше часу, ніж зазвичай, щоб ваш організм адаптувався до будь-яких змін температури. Намагайтеся поступово зменшувати температуру та дайте собі час на адаптацію впродовж переходу з одного температурного середовища в інше.

4. Подумайте про теплий душ або ванну, щоб полегшити наслідки від спеки. Холодний душ може здатися привабливим, але насправді – посилить відчуття спеки, оскільки тіло генерує тепло, щоб компенсувати раптове охолодження.

5. Закрийте жалюзі на вікнах, щоб зробити тінь у приміщенні та знизити температуру. 

6. Намотайте прохолодну мокру бандану або шарф вільно на шию. Це охолодить основні артерії на шиї.

7. Попросіть допомоги, якщо ви занадто втомилися виконувати домашню роботу. Давайте ногам відпочити у піднятому положенні за кожної можливості. 

8. Для швидкого охолодження, покладіть зап'ястя під потік холодної води з крана. Також можете обтерти чи обмити холодною водою обличчя або задню частину шиї.

Пам’ятайте прості правила, що здатні  зменшити ризики від несприятливих наслідків, що можуть виникнути під час спеки в період вагітності.

Бережіть своє здоров’я!

 

Інші новини