Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Психолог розповів про "відчуття дому" та його складові
03.10.2023
16:06

Психолог розповів про "відчуття дому" та його складові

Професор Ессекського університету, психолог і публіцист Ренос Пападопулос майже все своє професійне життя досліджує досвід тих, хто змушений залишити домівки у пошуках безпеки з різних обставин. Він став гостем нового епізоду спеціального сезону подкасту "Простими словами" у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" за ініціативи Олени Зеленської.

Ренос Пападопулос нагадав, що у всіх дослідженнях про біженців та міграцію, у всіх теоріях про травму центральним є питання, що таке дім та які наслідки втрати дому, особливо недобровільної. 

"Для мене існують ступені "відчуття дому", а не чорно-біле розділення на те, що якесь місце для вас або дім, або не дім… Ми можемо відчути себе вдома і в готелі, в якому залишились на дві ночі", – каже психолог.  

Він назвав три складові "відчуття дому" – час, простір та стосунки:

  1. Протягом певного періоду часу в контексті певного простору розвиваються певні стосунки. І це те, що складає відчуття дому. Відчуття комфорту. Відчуття осілості. Набуття певного ступеня впорядкованості. 
  2. Коли ми говоримо про простір, я маю на увазі не тільки фізичний простір, але й духовний, історичний, наративний простір. Ваша країна, як і кожна країна,  пов’язана з історіями та досвідом людей, які є її частиною. 
  3. Коли ми говоримо про час, про певний період часу в контексті певного простору, про певні стосунки, які розвиваються, – це не тільки стосунки з людьми, але й із домашніми тваринами, з деревами, з іконами, з будь-чим.

"Тому нам потрібно відійти від думки, що люди втрачають свої домівки й більше не мають дому. Я цього не розумію. Ми завжди маємо кілька місць, які різною мірою є домом. Ми відчуваємо різні ступені зв’язку з цими домами. Людина ніколи не залишається без дому. Навіть під час змін і переїздів у неї з’являється тимчасовий дім. Але, на жаль, навіть психологи просувають наративи, що люди втратили свою ідентичність", – каже він.

Професор Ессекського університету стверджує, що з часом наша ідентичність змінюється, вона завжди перебуває у перехідному стані. "Почуття дому" постійно змінюється, і воно, за його словами, також у перехідному стані. Наприклад, у підлітків "відчуття дому" зовсім не таке, ніж коли вони були дітьми, навіть коли вони продовжують жити у тому ж будинку. Ваш зв’язок з цим місцем змінюється, тому що ви дорослішаєте та розширюєте свій простір. 

"Ми маємо незрозумілу для мене тенденцію – віру в стабільність. Вірити в стабільність і казати, що це дім, а це не дім, це ідентичність, а це ні – як на мене, це не відповідає реальності. Але ж 99% психологічної термінології базується на цьому", – заявив він.

Раніше Центр громадського здоров’я розповів, як підтримати себе під час війни: будьте відкритими до спілкування; допомагайте іншим; знайдіть зону контролю; поверніть якусь маленьку традицію з мирного життя; контролюйте свої ресурси та час; приділяйте час наодинці із собою. 

Інші новини