Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як захиститися від сонця та спеки
02.07.2024
17:53

Як захиститися від сонця та спеки

На зміну дощам в Україну прийшла спека. За даними Українського гідрометцентру цього тижня спека сягатиме 37°C. Сонячне випромінювання несе чимало ризиків для людини: сонячні опіки, сонячні удари, теплові ураження. Незалежно від віку і статі, сонячне проміння може спричинити й рак шкіри.

Дотримання цих простих правил допоможе вберегти своє здоров’я під час спеки:

Захищайте голову та якнайбільшу площу шкірного покриву від прямого сонячного проміння. Найкращий варіант — крислатий капелюх, який затіняє вуха, потилицю та обличчя. Також обирайте легкий, вільний і світлий одяг, бажано з довгими рукавами. Носіть сонцезахисні окуляри — із захистом від UVA- і UVB-променів.

Уникайте перебування на сонці з 11:00 до 16:00. У цей час ультрафіолетове випромінювання найагресивніше. По вулиці пересувайтесь у тіні, а також використовуйте парасольки.

Слідкуйте за УФ-індексом на сайтах погоди чи у додатках — чим він вищий, тим більша небезпека для шкіри й очей. Індекс 6 і вище вважається небезпечним.

Залишати дітей і тварин у автівці у спеку — смертельно небезпечно. Якщо на вулиці 30°C, то в салоні авто, припаркованого на сонці, температура сягає 40°C вже за 10 хвилин, а за годину — 53°C.

Пийте багато води, якщо до цього немає протипоказань. Підтримувати водний баланс — необхідність. Якщо не відчуваєте спраги, пийте невеликими порціями.

Уникайте солодких напоїв, кави та алкоголю — вони посилюють зневоднення.

Якщо у вас підвищений кров’яний тиск або інші хронічні захворювання — проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо кількості вживання рідин.

Використовуйте сонцезахисний крем, щоб уникнути сонячних опіків. Ефективними вважають креми широкого спектру з фактором захисту від сонця SPF 30 або вище — інформацію про SPF шукайте на упаковці.

Їжте «легкі» страви: овочеві супи й салати без м’яса, фрукти, йогурти, нежирне м’ясо.

Уникайте гострих спецій та жирних страв — вони здатні підвищувати температуру тіла.

Уникайте надмірних фізичних навантажень на свіжому повітрі опівдні. Якщо не хочеться відмовлятися від занять спортом, то в спеку варто починати виконання вправ поступово. Якщо відчуєте слабкість або запаморочення, зупиніться і перейдіть у тінь.

Пам’ятайте, що небезпечно перебувати довгий час не лише під прямим сонячним промінням, а й у спекотних приміщеннях.

Що робити, якщо людина зазнала сонячного або теплового удару. Перемістіть людину в тінь, зніміть з неї верхній одяг і зволожте шкіру. Якщо людина може пити, дайте прохолодної води або інший напій без алкоголю чи кофеїну. Телефонуйте 103 або 112.

Сонячний і тепловий удари: як розпізнати й допомогти.

Інші новини