Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні дозволили бустерне щеплення проти COVID-19 для дітей віком від 12 років
08.11.2022
10:39

В Україні дозволили бустерне щеплення проти COVID-19 для дітей віком від 12 років

В Україні дозволили першу бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих дітей віком 12–17 років за наявності достатньої кількості вакцини для груп ризику важкого перебігу хвороби. Підліткам бустерну дозу рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації. Якщо дитина, з медичних показань, отримала додаткову дозу вакцини, то бустер вводять через 3 місяці після отримання додаткової дози.

Відповідні зміни затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України №1979 від 3 листопада 2022 року на підставі рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання в цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).

«Бустерна доза вакцини — це поновлення захисту від коронавірусної хвороби. Особливо важливою вона є для дітей із хронічними хворобами, які ризикують мати важкий перебіг COVID-19. Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже продемонструвало свою безпечність. Вона посилює імунну відповідь та ефективність проти різних актуальних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2», — наголосив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За час пандемії в Україні від ускладень коронавірусної хвороби померло 83 дитини. Загалом, захворювання підтвердили в майже 390 тисяч неповнолітніх. Лише за минулий тиждень захворіли більше 1600 дітей.

Нагадуємо, що для щеплення дітей 12–13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о) батьків або опікунів відповідно до статті 43 «Основ законодавства про охорону здоров’я».

Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.

Люди віком від 18 років, які завершили первинний курс вакцинації проти COVID-19, також можуть отримати бустерні щеплення. Перший бустер — якщо пройшло понад 5 місяців після вакцинації другою дозою дводозної вакцини або однією дозою однодозної. Другий бустер — через 4 місяці після отримання першого.

Щепитися можна безоплатно в будь-якому пункті або центрі вакцинації. Адреси та контакти пунктів та центрів за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Інші новини