Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники НУО, влади, донорів та міжнародних організацій розробили спільну резолюцію з планом дій у сфері ВІЛ на наступний рік
21.09.2022
11:49

Представники НУО, влади, донорів та міжнародних організацій розробили спільну резолюцію з планом дій у сфері ВІЛ на наступний рік

Спільну Pезолюцію розробили 83 представники та представниці неурядових організацій та організацій спільнот України, державних структур, донорів та міжнародних організацій за результатами Форуму громадських ініціатив, який організувала команда проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ».

У резолюції представлені результати та виклики роботи у сфері ВІЛ під час повномасштабної війни росії проти України, а також план дій на наступний рік, який включає національний та місцевий рівні, а також рівень НУО та організацій спільнот. Крім того, документ містить рекомендації партнерам і технічним агентствам щодо забезпечення безперервності надання ВІЛ-послуг в умовах війни.

Резолюція фіксує, що відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні відбувається в умовах війни, гуманітарної катастрофи, глибокої соціально-економічної кризи та нестабільності, високого рівня безробіття, погіршеної криміногенної ситуації та гострого дефіциту державного бюджету. Та незважаючи на виклики, спричинені війною, для більшості пацієнтів у країні було забезпечено безперервність АРТ та ЗПТ, створено буфер препаратів, організовано видачу препаратів пацієнтам на більш тривалий термін та доставку до важкодоступних населених пунктів, у тому числі на тимчасово окуповані території.

Багаторічний досвід роботи місцевих НУО та організацій спільнот у сфері забезпечення потреб людей у складних життєвих обставинах, налагоджені партнерства, загальна згуртованість та високий рівень мотивації дозволили продовжити надання послуг з ВІЛ. Кількість пацієнтів істотно не зменшилася.

Резолюція також відзначає, що співпраця уряду з українськими та міжнародними партнерами, а також підтримка неурядових організацій, донорів та волонтерів є наріжним каменем успіху країни.

Інші новини