Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація під час вагітності захищає матір і дитину
10.09.2024
12:25

Вакцинація під час вагітності захищає матір і дитину

Кожна вагітність для жінки — це неповторний і надважливий досвід, який триває весь період вагітності та грудного вигодовування. У цей час здоров'я жінки потребує особливої уваги, а турбота про новонароджене немовля стає пріоритетом.

Кожна мама мріє вберегти своє дитя від смертельно небезпечних інфекційних хвороб. Однак вагітність і пологи можуть послабити імунну систему жінки, роблячи вразливою до інфекцій і її саму, і немовля. Єдиним дієвим і абсолютно безпечним методом специфічної профілактики є вакцинація. Вакцини допомагають захистити як матір, так і дитину, в тому числі і під час грудного вигодовування. 

Грудне вигодовування – це не тільки спосіб годування дитини та потужний емоційний зв'язок між матір'ю і немовлям. Це ще й можливість передачі антитіл (спеціальні білки, які організм виробляє для боротьби з захворюваннями) від матері до дитини через грудне молоко. Вакцинація під час грудного вигодовування  захистить маму і допоможе малечі боротись з цими інфекціями в перші місяці життя.

Наприклад, вакцинація проти кашлюку, дифтерії та правця під час вагітності дозволяє матері передати антитіла, до цих хвороб через плаценту (при вакцинації під час вагітності) та через грудне молоко. Численні дослідження доводять  (посилання 1, посилання 2, посилання 3 та інші) що вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку призводить до збільшення рівня антитіл у грудному молоці. Це забезпечує додатковий захист новонародженого, оскільки антитіла передаються через грудне молоко.

Кашлюк, дифтерія та правець у маленьких дітей — статистика летальності невтішна

Кашлюк для немовлят є смертельно небезпечним, тому що він може викликати апное – тимчасову зупинку дихання та призвести до смерті. У 2014 році у світі від кашлюку померло 160 700 дітей – більшість із них у віці до одного року, перш ніж вони були повністю імунізовані. До розробки вакцини кашлюк був значно смертоноснішим, вбиваючи кожну десяту дитину, яка була інфікована. Запровадження планової імунізації призвело до зменшення випадків захворювання у 150 разів.

У випадку виникнення дифтерії у невакцинованих людей, які не отримують лікування, летальність становить 29%, а ймовірність інвалідності ще вища.

У разі виникнення правця у дитини у неонатальний період (починається з моменту народження дитини до закінчення 28 повних діб після народження) смертність становить 80-100%. Якщо ж мати вакцинована ймовірність захворіти на правець у новонародженого на 88% нижча, перебіг захворювання легкий, а смертність знижується на 92%

Чи безпечно робити щеплення вагітним

Дослідження підтвердили, що вакцинація проти дифтерії, правця і кашлюку під час вагітності та грудного вигодовування є безпечною, ефективною та рекомендованою у всьому світі.

Кому варто зробити щеплення 

Рекомендується вакцинуватися під час кожної вагітності між 27 і 36 тижнями незалежно від того, чи отримувала жінка планові щеплення до вагітності чи під час попередньої вагітності.

Також рекомендується зробити планові щеплення усім, хто матиме близький контакт з малюком (батькові, бабусям та дідусям). Планова ревакцинація від дифтерії та правця — кожні 10 років.

Коли необхідно зробити щеплення немовляті?

Щоб отримати повний захист від дифтерії, кашлюку та правця, треба дотримуватися графіка вакцинації згідно з національним календарем профілактичних щеплень. Дітям вакцина вводиться в кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців, з ревакцинацією у 18 місяців. Подальші щеплення проти дифтерії та правця проводять у 6, 16 і 26  років, а далі — кожні наступні 10 років.

Де вакцинуватися?

Щоб вакцинуватися, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Уся вакцинація за календарем — безоплатна. В усіх регіонах України є достатня кількість якісних вакцин проти кашлюку, дифтерії та правця для всіх.

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку.

Довідково: З 1 серпня в Україні триває кампанія з додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення у попередні роки. Вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень  є безоплатною.

Якщо ви не пам’ятаєте, чи були вакциновані, сімейний лікар допоможе скласти індивідуальний графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів.

Читайте також: 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку 

Про обов'язкову вакцинацію перед школою та дитсадком

Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця

11 порад, що (не) робити після вакцинації проти кашлюку, дифтерії та правця

Інші новини