Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Звертаємо увагу на використання захисних халатів і респіраторів
15.02.2022
17:11

Зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Звертаємо увагу на використання захисних халатів і респіраторів

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до наказу № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».

З-поміж іншого, зміни торкнулися сфери використання засобів індивідуального захисту при наданні медичної допомоги хворим на COVID-19, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На що треба звернути увагу медичним працівникам?

1. Рекомендується використовувати халати захисні від інфекційних агентів, а не костюми

Правильне використання халату захисного від інфекційних агентів (в комбінації з іншими ЗІЗ та належною практикою гігієнічної обробки рук) не збільшує ризиків інфікування в порівнянні з костюмами захисними від інфекційних агентів. Крім того, такі халати — зручніші та комфортніші у використанні, а також дешевші від костюмів.

2. Розширено показання до використання протиаерозольних респіраторів класу захисту не нижче FFP2

Для збудника COVID-19 основним шляхом інфікування є крапельний, але характерні і повітряний та контактний шляхи. Тому рекомендується використовувати респіратори:

  • під час проведення аерозольгенеруючих процедур (найчастіше їх проводять у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації);
  • у приміщеннях закладів охорони здоров’я з недостатньою вентиляцією, або її не можна оцінити, або не обслуговують належним чином (відповідні рекомендації ВООЗ).

Нагадуємо, що правильне використання протиаерозольних респіраторів означає проходження в них фіт тесту.

Інші новини