Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
24.03.2021
19:25

Законопроєкт «Про систему громадського здоров’я» необхідний Україні

Таким став головний висновок круглого столу «Чому законопроєкт про громадське здоров’я 4142 важливий в умовах пандемії?», який організував Український центр європейської політики.

Експерти у форматі дискусій та доповідей обговорили, які потрібні вдосконалення законопроєкту № 4142 для ефективної системи епідеміологічного контролю в країні. Він передбачає створення центрів контролю та профілактики захворювань (хвороб) — ЦКПЗ.

Для Центру громадського здоров’я як експертної установи дуже важливо контролювати епідеміологічну ситуацію в Україні.

«Документ має на меті посилення Центру громадського здоров’я. Новостворені органи ЦКПЗ, передбачені цим законом, візьмуть на себе функції національної епідеміологічної служби. Вони проводитимуть лабораторні дослідження, опікуватимуться здоров’ям населення з інфекційних та неінфекційних хвороб», — зазначив Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я, який брав участь у дискусії.

Завдання ЦКПЗ — аналізувати інформацію та пропонувати МОЗ план дій із нейтралізації ризиків у сфері громадського здоров’я. Головні функції ЦКПЗ:

  • координація та епідеміологічний нагляд і аналіз;
  • індикація та ідентифікація збудників інфекційних хвороб, що мають значний епідемічний потенціал та/або міжнародне значення та підпадають під регуляцію ММСП;
  • реагування на надзвичайні ситуації у сфері ГЗ спільно з регіональними ЦГЗ у рамках роботи функціональних і територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту;
  • повідомляння МОЗ про ризики у сфері ГЗ та управління такими ризиками в межах компетенції;
  • розробка пропозицій, планів дій та рекомендацій щодо заходів, спрямованих на поліпшення показників здоров’я і благополуччя населення та вдосконалення системи ГЗ;
  • збирання та обробка інформації для формування інформаційного фонду ГЗ.

Учасники круглого столу погодилися, що в Україні, особливо в умовах пандемії, потрібна сучасна система реагування на загрози для здоров’я громадян.

Центри матимуть у складі оперативно-диспетчерський підрозділ та бригади оперативного реагування, а їхні керівники — статус головних державних санітарних лікарів областей. ЦКПЗ не матимуть повноважень надавати дозволи, погодження, здійснювати перевірки чи накладати штрафи.

Така концепція епідеміологічної служби відповідає найкращим світовим практикам.

Інші новини