Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров'я взяв участь у Спільній зовнішній оцінці ВООЗ
16.12.2021
14:56

Центр громадського здоров'я взяв участь у Спільній зовнішній оцінці ВООЗ

Центр громадського здоров'я спільно з Міністерством охорони здоров'я України, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ, Українським науково-практичним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України та іншими профільними установами системи охорони здоров'я України взяли участь у спільній зовнішній оцінці, що здійснюється Всесвітньою організацією охорони здоров'я. 

Спільна зовнішня оцінка – це добровільний, спільний, багатосекторальний і міжвідомчий процес оцінювання спроможностей країни щодо запобігання, виявлення та швидкого реагування на ризики для громадського здоров'я, що виникають природним шляхом або внаслідок навмисних чи випадкових подій.  

Її мета полягає в аналізі та експертизі готовності країни, що проходить оцінювання, виконувати Міжнародні медико-санітарні правила, а також у наданні рекомендацій спеціалістами ВООЗ у дев'ятнадцятьох технічних сферах, що розглядаються. Спільна зовнішня оцінка покликана допомогти країні з визначенням найбільш критичних прогалин у системі охорони здоров'я людини та тварин, обранням пріоритетних напрямів для посилення реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров'я. 

Спільна зовнішня оцінка складається з двох етапів: 

  1. Самооцінка країни, під час якої міжсекторальна група спільно оцінює національний потенціал в 19 технічних напрямах. Триває три-чотири місяці, під час яких формується звіт із самооцінювання. 
  2. Зовнішня оцінка. Протягом п'яти днів група зовнішніх експертів у співпраці з національними партнерами аналізують результати самооцінки країни та погоджують бали, визначають подальші дії з кожного з індикаторів. Зовнішня оцінка складається з пленарних обговорень з представниками відповідних національних секторів та відвідування об'єктів. 

У грудні 2021 під час другого етапу Спільної зовнішньої оцінки представники Центру громадського здоров'я взяли участь у низці пленарних обговорень, висвітливши напрями забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій та оперативного реагування на них, взаємодії між органами системи охорони здоров'я та органами безпеки, медичних контрзаходів і розгортання персоналу, комунікації ризиків, діяльності пунктів пропуску тощо. 

До групи експертів ВООЗ, що здійснювала зовнішню оцінку, увійшли спеціалісти з Великої Британії, Ізраїля, Греції, Фінляндії, Іспанії, Німеччини, Італії, Данії, Ефіопії, Північної Македонії. 

Нині триває підготовка звіту за результатами Спільної зовнішньої оцінки, що буде представлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я для подальшого удосконалення системи охорони здоров'я України.

Інші новини