Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ провів зустріч із секретарями регіональних рад з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу
08.11.2021
16:34

ЦГЗ провів зустріч із секретарями регіональних рад з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

3–4 листопада 2021 року фахівці Центру громадського здоров’я провели підсумкову зустріч із секретарями регіональних координаційних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу 19 областей України.

Участь у зустрічі також узяли керівники організацій БО «100% життя», БО «FREE ZONE», БО «TBpeopleUkraine», ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ», представники секретаріату Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, міжнародних проектів Pact і РАТН.

Під час заходу учасники підвели підсумки роботи у 2021 році та узгодили основні пріоритети на 2022 рік.

Зокрема, у 2021 році вдалося відновити роботу 24 регіональних координаційних рад, участь у яких можуть брати представники спільнот і впливати на рішення для захисту своїх прав. Так у 23 областях до роботи залучені люди, які живуть із ВІЛ, в 17 областях — люди, які вживають наркотичні речовини, в 14 областях люди, які хворіють на ТБ, в 13 областях чоловіки, що мають секс із чоловіками, у 9 областей — спільноти, що представляють інтереси людей, які надають інтимні послуги за винагороду.

Завдяки мобілізації зусиль усіх партнерів на регіональному рівні проведене картування послуг, що надають неурядові організації та медичні заклади з діагностики та лікування ВІЛ-інфекції/туберкульозу як у рамках державного бюджету, так і за фінансової підтримки Глобального Фонду та USAID.

До того ж, у 2021 році СНІД Центри і фтизіопульмонологічні заклади змогли залучити додаткові ресурси з обласного бюджету на закупівлі тест систем, обладнання, молочних сумішей для дітей народжених ВІЛ-інфікованими жінками.

У 2022 році пріоритетними завданнями координаційних рад буде:

  • актуалізація питання реформування закладів та залучення первинної ланки до лікування ТБ на амбулаторному етапі;
  • розширення партнерських організацій і промотування послуг із тестування швидкими тестами для прискореного призначення лікування ВІЛ та ТБ;
  • залучення коштів місцевого бюджету на підтримку закладів для забезпечення доступу до медичних послуг ключовим групам;
  • заходи з подолання стигми та дискримінації, розгляд кейсів із порушень прав на медичну допомогу та прийняття ургентних рішень з їх усунення.

Представники міжнародних проектів запропонували регіональним представникам план технічної допомоги на 2022 рік у рамках проекту Pact «Інновації для подолання епідемії ВІЛ та проекту РАТН «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні».

Інші новини