Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чи знають українці про ризики вживання трансжирів? Результати опитування
19.10.2021
18:03

Чи знають українці про ризики вживання трансжирів? Результати опитування

21 жовтня 2021 року о 10:30 в пресзалі інформаційного агентства Укрінформ відбудеться презентація результатів всеукраїнського опитування щодо вживання трансжирів в Україні. 

Опитування мало на меті визначити рівень обізнаності про шкоду споживання трансжирів для здоров’я та підтримку законодавчого обмеження використання трансжирів у продуктах харчування.

До виступу на події запрошені:

  • Представник Міністерства охорони здоров’я України;
  • Андрій Скіпальський — спеціаліст ВООЗ з факторів ризику неінфекційних захворювань;
  • Олег Дудін — головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я;
  • Вікторія Захожа — заступниця директора КМІС;
  • ​​Лілія Олефір — виконавча директорка «Центру громадянського представництва «Життя».

Трансляція пресконференції буде доступна за посиланням.

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, Dmytro.p@center-life.org 

Довідково:

Всеукраїнське опитування «Думки і погляди населення України щодо трансжирів» проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року в рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров’я Vital Strategies).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку помирає 500 тис. людей у світі від хвороб серця, спричинених споживанням продуктів харчування із вмістом трансжирів. Зокрема, трансжири промислового виробництва містяться у тортах, печиві, бісквітах, швидкій їжі, ультра-оброблених продуктах, кулінарних маслах та спредах. 

Вилучення штучно вироблених трансжирів зі світової сітки постачання продуктів харчування може врятувати понад 17 млн життів протягом наступних 25 років і запобігти збільшенню кількості серцевих нападів удвічі.

На сьогодні 42 країни успішно захистили своє населення від ризику виникнення серцево-судинних захворювань через вживання трансжирів, запровадивши передові регуляторні практики. 

В Україні вже зареєстровано декілька законодавчих ініціатив щодо врегулювання трансжирів у складі харчових продуктів.

У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я ініціювала пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 року.

Інші новини