Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
День менструальної гігієни: що варто знати про менструацію
28.05.2021
10:56

День менструальної гігієни: що варто знати про менструацію

Менструація — все ще стигматизована й замовчувана тема, попри те, що цей біологічний процес стосується всього людства, адже завдяки ньому ми з’являємося на світ.

48% жінок почуваються ніяково під час менструації.

42% жінок відчували сором через менструацію.

73% жінок приховували прокладки, тампони чи інші гігієнічні засоби, коли йшли до вбиральні.

І водночас 99% жінок мають менструацію.

Гендерна нерівність, дискримінаційні соціальні норми, культурні табу, бідність та брак базових послуг часто змушують дівчаток та жінок не дотримуватися менструального здоров’я та гігієни. Дівчата-підлітки можуть стикатися зі стигмою, булінгом та соціальним відчуженням під час менструації.

28 травня — День менструальної гігієни, мета якого привернути увагу до важливості менструальної гігієни, питання доступності засобів для неї, а також адекватного ставлення до цього природного прояву жіночого здоров’я.

Менструація — абсолютно нормальний процес, коли в жінки з’являються вагінальні виділення слизової оболонки ендометрію з певною кількістю крові.

Брак базових знань про менструальну гігієну може призводити до стресу й сорому, що впливають на психічне здоров’я, а також сприяти ранній і небажаній вагітності. А неправильна гігієна — спричинити інфікування статевих органів.

Менструальний цикл і для чого за ним слідкувати

Зазвичай менструація починається у 11–15 років і триває до 40–50 років. Здебільшого в жінок менструація повторюється кожні 28 днів, проте періодичність циклу може коливатися від 21 до 40 днів. Менструація може тривати від 3 до 8 днів, зазвичай це 5 днів. Під час менструації жінка втрачає 30–40 мл крові, найбільш рясні виділення бувають у перші 2 дні.

Кожній жінці необхідно обов’язково відслідковувати регулярність менструального циклу, це допоможе зрозуміти чи є якісь зміни — наприклад, вони можуть тривати довше або важче. Це не обов’язково означає наявність проблеми, але краще обстежитися.

Кровотеча між менструаціями, кровотеча після сексу або кровотеча після менопаузи, так само як і відсутність менструації — це сигнали про необхідність відвідати лікаря. Відслідковувати менструацію можна за допомогою звичайного календаря або застосунків на телефоні.

Менструальна гігієна

Кожна жінка має дотримуватися правил менструальної гігієни:

  • Прокладки, тампони чи інші засоби гігієни потрібно змінювати кожні 3–4 години, навіть якщо вони не заповнені.
  • Перед тим, як змінити засіб гігієни, й опісля потрібно ретельно помити руки з милом.
  • Приймати водні процедури варто 2–3 рази на день, й обов’язково — перед сном. Також необхідно регулярно змінювати рушник.

Менструальний біль

Менструальний біль — дисменорея — досить поширене явище, що проявляється як біль у нижній частині живота. Це часто супроводжується й такими симптомами як пітливість, головний біль, нудота, блювота, діарея та тремор до або під час менструації. За різними даними, з цією проблемою стикаються від 45% до 95% усіх жінок репродуктивного віку.

Полегшити біль може грілка чи пляшка з гарячою водою, яку треба прикласти до ділянки живота. За призначенням лікаря можна приймати знеболювальні препарати в найбільш болісні дні.

Фізична активність і харчування під час менструації

Менструація — не привід відмовлятися від фізичної активності. Легкі вправи, йога, ходьба допоможуть почуватися краще, а також зменшити менструальний біль. Проте якщо біль дуже сильний, виділення дуже рясні, або лікар не рекомендував вам фізичну активність — спорт на час менструації варто відкласти. Також варто зменшити навантаження на прес і спину, відмовитися від стрибків і скручувань, перевернутих поз у йозі.

У цей період жінкам бажано їсти продукти із вмістом заліза, щоби поновити його втрату через кровотечу. Також варто додати продукти, що містять калій та магній, для кращого режиму сну та попередження стресу. Їжте червоне м’ясо, сочевицю, крупи, бобові, горіхи, рибу, фрукти, зелені листові овочі, а також пийте достатньо води.

Пам’ятайте: контроль вашого менструального циклу допоможе дізнатися, що для вас нормально, а що ні. Зверніться по медичну допомогу чи проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас є запитання чи проблеми.

Буклет із чесною й достовірною інформацією про менструальне здоров’я та гігієну для дівчат

Поширені запитання про менструацію та менструальну гігієну

Дивіться також М-канал від ЮНІСЕФ на YouTube

Інші новини