Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Особливості просвітницької роботи  в закладах освіти щодо запобігання захворюванню на туберкульоз: реалії та перспективи
02.06.2023
17:01

Особливості просвітницької роботи в закладах освіти щодо запобігання захворюванню на туберкульоз: реалії та перспективи

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей та Всесвітнього дня батька 02 червня 2023 року відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Особливості просвітницької роботи  в закладах освіти щодо запобігання захворюванню на туберкульоз: реалії та перспективи». Захід було організовано БО «TBPeopleUkraine» за підтримки USAID.

Метою проведення круглого столу був пошук ефективних шляхів профілактики захворювання на туберкульоз через просвітницьку роботу з учасниками освітнього процесу на різних рівнях освіти; популяризація ресурсного забезпечення інноваційних педагогічних технологій просвітницької роботи; обмін досвідом, визначення ефективних механізмів міжсекторальної взаємодії; психологічний супровід учасників освітнього процесу; питання розвитку професійних компетентностей педагогічних працівників. У круглому столі  взяли участь  представники Міністерства освіти і науки України, ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, міжнародної організації PATH, БО «TBPeopleUkraine», ДУ «Український інститут розвитку освіти» та працівники закладів освіти, охорони здоров’я.

 «Доволі  символічно, що ми зібралися з нагоди  Міжнародного дня захисту дітей і піднімаємо такі важливі питання: що ми можемо ще зробити щоб і дитинство і юність наших дітей були щасливими, щоб усі  були позбавлені такої хвороби як туберкульоз? На нашу думку, найголовніше щоб діти відчували підтримку і турботу дорослих, держави, суспільства. На жаль діти з ТБ в Україні частково позбавлені цієї підтримки: у ХХІ столітті  в українському суспільстві зустрічаються прояви стигми та дискримінації щодо дітей, які хворіють на ТБ. Світ змінюється дуже динамічно, так само змінюються і підходи до лікування ТБ. Переважно ТБ лікується амбулаторно, у більшості випадків діти можуть продовжувати відвідувати дитячі садочки, школи, спілкуватись і гратися з друзями. Тому за результатами сьогоднішнього заходу варто замислитись що ми можемо зробити, щоб сформувати толерантне ставлення до ТБ вже  з дитячого віку. З метою формування правильного сучасного розуміння проблеми ТБ, подолання бар’єрів на шляху протидії цій хворобі  ми будемо раді і надалі співпрацювати із працівниками освіти. Висловлюємо велику вдячність всім  освітянам, які сьогодні формують націю героїв, які протистоять жорстокій злочинній агресії рф» з такими словами звернулась до учасників заходу Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ.

Цей захід став майданчиком для налагодження міжсекторальної взаємодії у сфері протидії туберкульозу. У 2018 році  ряд країн, у тому числі Україна, зобов’язались  запровадити міжсекторальний підхід із залученням усіх міністерств та відомств до подолання ТБ, що регламентовано Політичною декларацією прийнятою Генеральною асамблеєю ООН. Міністерством охорони здоров’я України із залучення Секретаріату Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції, ЦГЗ, ЄвроВООЗ було розроблено проєкт Дорожньої карти впровадження міжсекторального підходу. Очікується, що цей документ із чітко визначеними функціями Міністерства освіти і науки України буде схвалено на засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції і стане основним вектором подальшої співпраці.   Наразі Міністерство освіти і науки України є відповідальним виконавцем частини завдань Державної стратегії розвитку протитуберкульозної медичної допомоги населенню на період 2023 року. Ми переконані, що і у новому стратегічному документі з подолання ТБ на наступні 3 роки  Міністерство освіти у науки України буде відігравати важливу роль, зокрема, щодо сприяння здоровому способу життя, усуненню факторів ризику ТБ (тютюнопаління), залучення дітей та молоді до комунікаційних заходів з подолання ТБ, формування толерантного ставлення до проблеми ТБ у суспільстві.

Нагадуємо, що ЦГЗ спільно з партнерами розроблено Інформаційну стратегію щодо ТБ з метою зміни ставлення суспільства до ТБ , а також Національні рекомендації дестигматизуючої термінології у  сфері протидії ТБ,  щоб формувати толерантне ставлення до людей та дітей  з ТБ починаючи зі  спілкування.

Інші новини