Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
5 відсотків батьків струшують дитину з метою заспокоєння
01.11.2020
17:52

Що таке «фіолетовий плач» немовлят і чому їх не варто струшувати для заспокоєння

«Фіолетовий плач» — це період в житті дитини, впродовж якого вона може плакати більше 5 годин на день без будь-якої причини. Він починається у двотижневому віці від народження і може тривати до 3-4 місяців.

Фіолетовий (PURPLE) — це скорочення від англійських слів, запропоноване Національним центром синдрому струшеної дитини, США (National Center for Shaken Baby Syndrome), що означає:

  • Peak (пік) — плач досягає піку в 2 місяці, потім зменшується;
  • Unpredictable (непередбачуваний) — тривалий плач починається та припиняється без будь-якої на це причини;
  • Resistant (стійкий) — дитина може плакати тривалий час, незважаючи на заспокоєння;
  • Pain (біль) — у дитини вираз болю на обличчі;
  • Long (довго) — плач може тривати годинами;
  • Evening (вечір) — дитина більше плаче ввечері.

Дослідження МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» та експертів-лікарів виявило, що в Україні 5% батьків струшують дитину з метою заспокоєння, бо не знають, що дитина переживає період «фіолетового плачу».

Струшування може призвести до: втрати свідомості, проблеми з диханням (нерегулярне дихання або його відсутності), відсутності пульсу, зміни режиму сну, блювання, судом, дратівливості, погіршення або втрати апетиту, порушень зору, сліпоти, порушень мови, важкої рухової дисфункції, затримки у розвитку, серйозних пошкоджень головного мозку, інвалідності і навіть смерті.

За визначенням Центрів контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), синдром струшеної дитини (Shaken baby syndrome — SBS) — це важка форма фізичного насильства над дитиною, яка виникає в результаті сильного струшування за плечі, руки або ноги.

МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини та Клубами Ротарі в Україні реалізують проєкт «Не труси дитину». В рамках проєкту створено низку освітніх відео та друкованих матеріалів, які розповідають про цю проблему та шляхи її попередження, доступних на сайті проєкту: https://ildc.org.ua/ne-trusy-dytynu/.

Тож будьте терплячими, не трусіть дитину, а вона буде дарувати вам багато радісних моментів у житті!

А ще, за даними досліджень, наявність хоча б однієї дитини в сім’ї збільшує тривалість життя батьків на 1,5-2 роки.

Інші новини