Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сучасний протитуберкульозний режим BPaL рятує життя: історія успішного лікування
17.04.2023
11:27

Сучасний протитуберкульозний режим BPaL рятує життя: історія успішного лікування

Режим BPaL - це новітня схема лікування лікарсько-стійкого туберкульозу, яку в масштабах всієї країни, почали застосовувати у 2022 році в рамках операційного дослідження. Завдяки режиму BPaL тривалість лікування лікарсько-стійкого туберкульозу скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. Людям більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції, а найголовніше - цей режим дає набагато більше шансів на одужання (понад 90% за даними результатів клінічних досліджень). 

Повномасштабне впровадження режиму BPaL в Україні дає надію на виліковування понад 1000 людей зі стійкими формами туберкульозу, а скорочення загальної тривалості лікування та можливість якнайшвидше повернутись до сім’ї та роботи є надзвичайно важливим в умовах війни росії проти України та гуманітарної кризи. Своїм досвідом лікування за режимом BPaL поділилась пацієнтка Львівського центру легеневого здоров’я.

Жінка середнього віку, медичний працівник. Розпочала лікування в грудні 2021 року:

«У мене було діагностовано чутливий туберкульоз. Розпочала лікування наприкінці 2021 року, однак на завершення курсу ефекту не було. Здавши контрольні аналізи, з’ясувалося, що у мене резистентність. Лікуючий лікар повідомила, що згідно з тестом медикаментозної чутливості, я підлягаю режиму BPaL. Я прийняла рішення продовжувати шлях до одужання, дала згоду на лікування за цим режимом, і у вересні 2022 року ми розпочали новий етап. Через півроку, 8 березня лікування було завершено. І, щонайважливіше, – з позитивним результатом. Лікуючий лікар повідомила, що у мене чудова рентгенологічна динаміка. Крім того, я й сама відчуваю, що мій фізичний стан набагато кращий. Щиро дякую Центру легеневого здоров’я, зокрема, колективу 3 фтизіатричного відділення і лікуючому лікарю-фтизіатру Тупичак Руслані Миколаївні за надану мені якісну медичну допомогу».

Із затвердженням нових Стандартів надання допомоги при туберкульозі (наказ МОЗ  № 102 від 19.01.2023) стало можливим програмне застосування інноваційного режиму, який показаний дорослим та дітям віком від 14 років з туберкульозом зі стійкістю щонайменше до рифампіцину та фторхінолонів (пре-широка лікарська стійкість), а також пацієнтам з невдачею попереднього курсу лікування лікарсько-стійкого туберкульозу. Препарати, що входять до складу режиму BPaL закуплено коштом державного бюджету, і лікування туберкульозу в Україні є безоплатним.

Дослідження «Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні» проведене за лідерства Центру громадського здоров’я, підтримки євро-ВООЗ, у співпраці з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України та за додаткової міжнародної технічної підтримки OATH у чотирьох регіонах.

На фото лікуюча лікарка-фтизітриня Тупичак Руслана.

 

Інші новини