Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.10.2021
14:34

«Твоє серце важливе»: як відзначили Всесвітній день серця в Україні

29 вересня в Маріїнському парку Центр громадського здоров'я України разом з партнерами організував захід, де розповіли про серцево-судинні хвороби та ризики, їх спричиняють.

За даними національного дослідження з вивчення поширеності поведінкових та біологічних факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS, проведеного у  2019 році, —   33,9% населення у віці 18-69 років є активними курцями, 19,7% — мають надмірне епізодичне вживання алкоголю, 66,4% — не споживали достатньо овочів і фруктів у своєму раціоні, 34,8% —  мають підвищений артеріальний тиск, 59,1% —  надмірну вагу, 7,1% —  підвищений рівень глюкози в крові, 32,8% — загалом мають від 3 до 5 факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Тетяна Скапа, державний експерт з профілактики неінфекційних хвороб та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров’я та профілактики захворювань МОЗ України, зазначила: «У Всесвітній день серця у всьому світі відбуваються різні заходи, спрямовані на профілактику та контроль серцево-судинних захворювань, що допомагають людям усвідомити прості правила: як у повсякденному житті підтримувати здоров'я свого серця. На жаль, сьогодні інформованість в області профілактики серцево-судинних захворювань (ССЗ) дуже низька, не менше 30% вважають, що ця проблема може не торкнутися їх особисто». 

На заході були намети, де люди могли перевірити певні показники свого здоров’я та зрозуміти, чи є тривожні дзвіночки. БФ «Діабетик» забезпечив вимірювання рівня глюкози в крові, фахівці Центру допомагали людям виміряти артеріальний тиск, зріст, вагу, а також порахувати індекс маси тіла. Крім цього,  була нагода отримати необхідні знання з першої допомоги від Товариства Червоного Хреста України та дізнатися, як користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором.  

Джума Худоназаров, керівник проєкту «Діємо для здоров’я»: «Відповідно до опитування KAPB щодо неінфекційних захворювань, проведеного цього року проєктом “Діємо для здоров’я”, стрес, куріння, нездорове харчування та вживання алкоголю сприймаються як основні причини серцево-судинних захворювань. Чверть респондентів не знали про свої симптоми. Кращим способом профілактики ССЗ вважають фізичну активність, здорове харчування, зниження стресу та відмова від вживання алкоголю та куріння».

Усі охочі могли навчитися основам хіп-хопу та зробити руханку разом із Катериною  Плотніковою, представницею програми президента «Здорова Україна», «Активні парки», професійною танцівницею, тренеркою та педагогом. Ірина Сорока, завідувачка відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я МОЗ України: «Кожен з нас має поставити собі запитання: “А що я роблю для того, щоб моє серце було здоровим?” Україна, разом з іншими країнами поставила собі дуже амбітну мету: до 2025 досягти зменшення серцево-судинних захворювань  на чверть. Сьогодні серцево-судинні хвороби  забирають життя не лише з віком, але й вражають молодих людей. А все тому, що ми нехтуємо елементарними правилами, які ми можемо змінити: відмовитися від куріння, не вживати алкоголь, бути фізично активними, харчуватися здорово, контролювати артеріальний тиск.»

Експерти Центру та ГО «Життя» під час лекторіїв розказали про те, як харчування та куріння впливають на здоров’я серця. 

Подію організували  Центр громадського здоров’я у партнерстві з україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», який має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від неінфекційних захворювань та діє за підтримки Швейцарії.  Серед партнерів заходу: Товариство Червоного Хреста України, Центр громадянського представництва «Життя»,  БФ «Діабетик» та програма президента «Здорова Україна», «Активні парки». 

 

Інші новини