Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві розпочалась міжрегіональна нарада з питань елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини
12.04.2023
19:14

У Києві розпочалась міжрегіональна нарада з питань елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини

12 квітня у Києві за організації Центру громадського здоров’я розпочалась міжрегіональна нарада з питань елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини (ЕПМД). Захід проходить за підтримки МОЗ України, та міжнародних партнерів: Бюро ВООЗ в Україні, Об'єднаної Програми Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй в Україні (UNICEF) та Центру контролю і профілактики хвороб в США (СDC).

“Нарада має на меті посилення координації заходів, спрямованих на елімінацію передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції, сифілісу та гепатиту на національному та регіональному рівнях. Для цього ми запросили до участі представників регіональних комітетів з питань валідації елімінації передачі ВІЛ від матері до дитини, відповідальних за цей напрямок осіб обласних та міських закладів охорони здоров’я, а також міжнародні та громадські організації”, - розповідає Лариса Гетьман, завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

У програмі заходу огляд світових досягнень щодо елімінації від матері до дитини ВІЛ-інфекції, сифілісу та гепатитів, державної стратегії та цілей, діяльності регіональних комітетів

“Залучення громадського сектора - невід'ємний компонент досягнення ЕПМД. Ми розробили дорожню карту, яка дозволить впровадити дієві заходи для зниження поширеності та подолання тягаря ВІЛ-інфекції в Україні. Протягом двох днів робочої зустрічі ми плануємо узгодити подальші кроки в напрямку ЕПМД, з урахуванням складових процесу валідації, в умовах реформування системи охорони здоров'я та війни в Україні”, - додає пані Лариса.

Учасники також розглянуть основні положення та  заходи з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в рамках нових галузевих стандартів медичної допомоги, затверджених наказом МОЗ України від 26.04.2022 №692, а також посилення та вдосконалення системи моніторингу та оцінки програми.

Учасники заходу представлять результати пілотного проєкту з використання подвійних швидких (експрес) тестів для діагностики ВІЛ та сифілісу в антенатальних клініках, та інших практик покращення системи тестування з подальшою імплементацією в систему охорони здоров'я України. Також проведуть аналіз бар’єрів у доступі до соціальних і медичних послуг в умовах війни, розглянуть засади охорони сексуального та репродуктивного здоров’я та прав жінок, які живуть з ВІЛ та покращення доступу до ВІЛ-сервісних та інших послуг для жінок, які живуть з ВІЛ, задля збереження власного здоров’я жінки та її дитини.

 

Інші новини