Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
УГКЦ та ЦГЗ розказали дітям ВПО про здорове харчування та психічне здоров’я
30.05.2022
11:52

УГКЦ та ЦГЗ розказали дітям ВПО про здорове харчування та психічне здоров’я

У Патріаршому домі УГКЦ, Центр громадського здоров'я разом із представниками Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я провели подію для внутрішньо переміщених дітей. 

У місті Торецьк зараз неспокійно. Багато людей евакуюються кожного дня та шукають дім на заході України. Патріарший дім УГКЦ прихистив понад 30 сімей з цього міста, що знаходиться в Донецькій області. Серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО), є багато дітей. Для них Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я та Центр вирішили провести захід. 

Під час події, представниці відділу поведінкових факторів ризику ЦГЗ, Наталя Усенко та Наталя Гриб розказали про безпеку харчових продуктів, а також ментальне здоров’я під час війни. 

Тема безпеки харчування особливо важлива, адже ВПО наразі змушені бути далеко від дому, часто не можуть харчуватися повноцінно або перебувають у стресі та не думають про здорове харчування. 

На події діти дізналися, як можна покращити своє харчування, що важливо їсти, аби залишатися здоровими. Серед іншого дітям важливо: 

  • збільшити споживання різноманітних овочів та фруктів;
  • обирати цільнозернові каші та інші продукти. 
  • їсти білки. Варто не забувати про нежирне м’ясо, яйця, горіхи та бобові. 
  • молочні продукти - важлива складова раціону дітей. 
  • замість жирного фаст-фуду, краще додати рослинної олії до овочевого салату. Жири варто споживати обмежено, надавати перевагу рослинним жирам. 
  • пити багато води, а не солодких напоїв. 

Зокрема, діти дізналися і про те, які є альтернативи тим продуктам, що наразі можуть бути недоступними з різних причин.

Війна сильно вплинула на психічне здоров’я дітей та дорослих. Боротися з тривогами та переживаннями, спричиненими цією бідою, можна буде ще довго. Проте вже зараз діти мають знати, від чого залежить психічне здоров’я людини та як його можна покращити.  Наталя Гриб розказала докладніше про компоненти психічного здоров’я. Вони є такими:

  • спілкування з іншими людьми;
  • регулярна фізична активність;
  • уважне ставлення до своїх думок, емоцій та поведінки; 
  • допомога іншим; 
  • продовження навчання. 

Про кожен цих компонентів діти дізналися глибше. Та зробили для себе висновки, як кожен з них може покращити свій морально-психологічний стан. 

Голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастьяна Карвацька організувала ігри та активності для дітей переселенців. Після основної частини заходу, вони змогли відірватися від буденності та через ігри на свіжому повітрі, на практиці підтримати своє психічне здоров’я. 

Дякуємо за організацію проведення події Патріаршому дому УГКЦ у Львові. 

 

Інші новини