Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Нідерланди
27.06.2022
16:05

Україна в центрі уваги: в Нідерландах обговорили допомогу біженцям з туберкульозом

Днями в Нідерландах проходив семінар присвячений темі безперервної допомоги біженцям, які хворіють на туберкульоз. Захід був організований Національним інститутом громадського здоров'я та навколишнього середовища у Нідерландах у співпраці з ECDC за участю євроВООЗ. Серед учасників були представники Бельгії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Греції, Угорщини, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії, Словаччини, Іспанії, Швеції та України. 

Метою заходу було розглянути існуючі рекомендації щодо профілактики та лікування туберкульозу серед мігрантів, обговорити ключові перешкоди щодо забезпечення медичної допомоги біженцям, які мають туберкульоз, в тому числі стигму та обмінятися передовим досвідом з цього питання. 

Україна була спеціальним гостем заходу і тримала фокус уваги всіх учасників. З доповіддю виступила Яна Терлеєва, завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я. Вона акцентувала на епідситуації з туберкульозом в Україні, системі обміну даними щодо мігрантів між країнами та складнощах, з якими стикаються люди з туберкульозом за кордоном. 

«Коли почалася повномасштабна війна, допомога від держав єврорегіону в різних формах почала надходити майже відразу і продовжує надходити сьогодні. Ми цінуємо підтримку та допомогу, яку надає міжнародне співтовариство – уряди, організації, установи, неурядові організації та окремі особи. При цьому Україна й надалі дбатиме про кожного громадянина, незалежно від того, де він перебуває в той чи інший час, а національна програма проти туберкульозу докладатиме максимум зусиль, щоб кожен українець, хворий на туберкульоз, мав можливість вилікуватися», - зазначила Яна Терлеєва. 

За її словами, сьогодні відомо про 300 громадян України з туберкульозом, які знайшли прихисток в країнах єврорегіону. 

Війна не тільки продовжує виштовхувати людей з власних домівок, вона створює ризики для поширення інфекційних захворювань, в тому числі, туберкульозу. В таких умовах багато людей з туберкульозом припиняють лікування або не мають доступу до соціальних протитуберкульозних програм. І тому ця проблема з глобальними наслідками має вирішуватись спільно. 

Як результат, учасники заходу ознайомились з останніми інструкціями з профілактики туберкульозу та допомогою в гуманітарних кризах, практиками догляду за біженцями з України та шляхами подолання перешкод для людей, які потребують медичної допомоги за кордоном.

 

 

Інші новини