Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
підсумки
22.09.2021
11:03

Українські та міжнародні експерти обговорювали перешкоди у боротьбі з туберкульозом та інноваційні підходи у його лікуванні

Днями в Україні завершилась національна науково-практична конференція «Актуальні питання ведення хворих на хіміорезистентний туберкульоз: міжнародний і національний досвід». Захід відбувся на базі Національного інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України. Співорганізатором конференції став Центр громадського здоров’я за підтримки гранту Глобального фонду. 

Враховуючи те, що на шляху боротьби з туберкульозом постала перешкода у вигляді COVID-19, виступи окремих учасників заходу були присвячені об'єднанню зусиль міжнародних партнерів, державних органів та медиків по подоланню наслідків пандемії. 

Завідувачка відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва відзначила, що за 1-е півріччя 2021 року знизився рівень виявлення випадків туберкульозу на 10% порівняно з аналогічним періодом 2020 року. І це вимагає посилення заходів з виявлення ТБ, в першу чергу, сімейним лікарями.  

За міжнародними оцінками в усьому світі можливе повернення до результатів боротьби з туберкульозом на 5-10 років назад. Щоб не втрачати стратегічно важливих темпів ліквідації ТБ в Україні до 2030 року, Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією у вересні була виділена додаткова допомога — близько 13 млн дол. США. 

В подоланні туберкульозу в Україні велике значення відіграє використання інноваційних підходів, які дають шанс на одужання кожному пацієнту, — навіть зі стійким до ліків туберкульозом. Мова йде про модифіковані безінєкційні режими лікування в рамках операційних досліджень. З доповіддю на цю тему виступила лікар-фтизіатр відділу координації програм діагностики та лікування ТБ Ольга Зайцева. Учасники конференції мали змогу ознайомитись із особливостями протоколу операційного дослідження та обговорити наочні приклади з лікарської практики. 

Увагу професійної спільноти звертали також на стан лабораторної діагностики лікарсько-стійкого туберкульозу. Лікар-бактеріолог відділу координації програм діагностики та лікування ТБ Наталія Кампос-Родрігес акцентувала на розширенні доступу населення  до швидкої діагностики. Зокрема, використання у якості первинного діагностичного тесту для виявлення ТБ молекулярно-генетичних тестів XpertMBT/Rif/Ultra і поступове заміщення мікроскопії мазка на молекулярний метод виявлення ТБ.

Окрема дискусія була присвячена тестуванню на вірусні гепатити пацієнтів з туберкульозом.  «За ініціативою Центру в Україні з листопада 2020 року фтизіатрична служба була забезпечена швидкими тестами на гепатити С і В. За термін тестування було продіагностовано 5 906 людей, серед яких позитивні маркери на ВГС було виявлено у 14,6% пацієнтів (572 особи)», - відзначила головний фахівець з координації програм діагностики та лікування ТБ Яна Денисенко. За її словами, наразі Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВГС та ВГВ, тобто лікування для пацієнта є безоплатним. Третій рік поспіль за державний бюджет закуповується 100% потреба, яку надають регіони. 

Головний фахівець з координації програм діагностики та лікування ТБ Вікторія Галстян підняла тему підтримки ментального здоров’я медичних фахівців, яка набула особливої актуальності в умовах додаткового стресу, пов’язаного з коронавірусною хворобою. Даній проблематиці було присвячено спеціальний майстер-клас. Під час виступу Вікторії були розглянуті питання відмінностей стресу та хронічного стресу, а також їхніх ознак, означено особливості емоційного вигорання медичних фахівців, передумови даного явища та наслідки для здоров’я.

Більше інформації про національну конференцію можна дізнатися за лінком https://nationaltbhub.com.ua

 

Інші новини