Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбувся круглий стіл щодо розширення доступу до АРТ та ДКП в умовах пандемії COVID-19
01.11.2021
17:29

Відбувся круглий стіл щодо розширення доступу до АРТ та ДКП в умовах пандемії COVID-19

29 жовтня у гібридному форматі відбувся Круглий стіл по розширенню доступу до АРТ та ДКП та оптимізації послуг з тестування на ВІЛ в умовах пандемії COVID-19 в Київській області. 

Серед учасників були Департамент охорони здоров'я Київської обласної державної адміністрації, Київський обласний шкірно-венерологічний диспансер, Київська обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання, Київський обласний Центр громадського здоров’я, представники сайтів АРТ Київської області, відповідальні за тестування на ВІЛ Центрів первинної медичної допомоги, Центр громадського здоров’я МОЗ України, ВООЗ, СДС, ВБО «100% життя», I-TECH, БФ «Альянс громадського здоров'я», ВБО «Конвіктус», ГО «menZdrav».

Цілі зустрічі:

1. Визначити та обговорити основні проблеми та бар'єри у розширенні доступу до АРТ у виявленні нових випадків ВІЛ, ранньому призначенні АРТ, утриманні в лікуванні в Київській області.

2. Інформувати про сучасні підходи до тестування на ВІЛ, лікування та впровадження доконтактної профілактики ВІЛ.

3. Обговорити та узгодити заходи підтримки та технічної допомоги закладам охорони здоров’я області у подолання бар’єрів у розширенні доступу до АРТ.

4. Розробити короткостроковий план дій щодо покращення виявлення нових випадків ВІЛ,  розширення доступу до АРТ, скороченню часу для призначення АРТ, сталому обстеженню на вірусне навантаження у Київській області.

ЦКПХ Київської області представив стан охоплення області тестуванням на ВІЛ, а також рівнем призначення АРТ у закладах охорони здоров’я Київської області. 

У дискусіях «Визначення бар’єрів у тестуванні на ВІЛ в ЗОЗ та НУО Київської області» та «Визначення бар’єрів у швидкому призначенні АРТ, обстеженні на вірусне навантаження, утриманні в лікуванні» взяли участь Всесвітня організація охорони здоров’я, CDC в Україні та Центр громадського здоров’я. 

Пізніше ВООЗ представив сучасні доказові підходи до тестування, профілактики та лікування ВІЛ за рекомендаціями ВООЗ. На основі усіх представлених презентацій був розроблений план дій щодо розширення охопленням лікуванням у регіоні та узгодження подальших кроків.

Отже, результатами круглого столу є такі:

1. Встановлено системні бар’єри у тестуванні на ВІЛ та початком АРТ;

2. Розроблено короткостроковий план для поліпшення послуг по тестуванню та лікуванню ВІЛ-інфекції;

3. Між місцевими органами охорони здоров'я та партнерами-виконавцями узгоджена подальша технічна допомога для розширення доступу до АРТ;

4. Узгоджено дати наступного засідання щодо оцінки виконання плану дій. 

Інші новини