Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ та CDC провели перший в Україні курс з епідеміології в умовах надзвичайних гуманітарних ситуацій
04.07.2022
13:31

ВООЗ та CDC провели перший в Україні курс з епідеміології в умовах надзвичайних гуманітарних ситуацій

27–30 червня 2022 року фахівці Центру громадського здоров’я взяли участь першому в Україні курсі з епідеміології в умовах надзвичайних гуманітарних ситуацій. Його організували Всесвітня організація охорони здоров’я та Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Учасниками курсу стали випускники та стипендіати програми з польової епідеміології — 24 епідеміологи національного та регіонального рівнів з усієї України. Після цього тренінгу для тренерів вони проводитимуть такі навчання надалі в регіонах України.

Епідеміологія в умовах надзвичайних ситуацій, відіграє вирішальну роль у громадському здоров’ї, особливо в умовах війни. А отже, під час курсу спікери з ВООЗ та CDC навчали учасників унікальним аспектам ведення традиційної польової епідеміології в умовах надзвичайних ситуацій. А також додатковим епідеміологічним методам і сервісам управління інформацією, які використовуються для реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я.

«Цей курс є надзвичайно важливим саме зараз для України, тому що ми маємо адаптуватися до нових реалій та умов існування в усіх сферах, у тому числі і в епіднагляді. По-перше, це збереже і навіть посилить наші наявні ресурси, по-друге — забезпечить своєчасне виявлення усіх загроз та вчасно зупинить їх поширення», — говорить Оксана Кошалко, завідувачка відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Епідеміологія в надзвичайних ситуаціях надає знання про те, як оцінити ризики для здоров’я населення, як здійснювати раннє виявлення епідемічних захворювань, щоби запобігти та пом’якшити вплив на здоров’я.

Порядок денний включав:

  • огляд видів надзвичайних ситуацій;
  • огляд гуманітарної архітектури;
  • кластерний підхід і основних партнерів у контексті міжнародного реагування на надзвичайні ситуації, стандарти SPHERE;
  • основні причини захворюваності та смертності в надзвичайних ситуаціях та невідкладні пріоритети громадського здоров’я;
  • сервіси з водопостачання, санітарії та гігієни (WASH) у надзвичайних ситуаціях;
  • епідеміологічні методи та інструменти збору даних, які використовуються в глобальних надзвичайних ситуаціях у сфері охорони здоров’я;
  • стандарти та інструментарій інформаційних сервісів громадського здоров’я (PHIS) з ключовими послугами (PHSA, EWAR, HeRAMS, швидка оцінка, моніторинг та оцінка);
  • нагляд за інфекційними захворюваннями в надзвичайних ситуаціях, включно з різними типами систем спостереження, що використовуються в надзвичайних ситуаціях тощо.

Ці тренінги для епідеміологів проводяться за фінансової підтримки Світового банку в Україні.

Інші новини