Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Програма впровадження новітнього методу доконтактної профілактики інфікування ВІЛ стартувала в Україні
04.06.2024
14:39

Програма впровадження новітнього методу доконтактної профілактики інфікування ВІЛ стартувала в Україні

Програма впровадження інноваційного методу доконтактної профілактики інфікування ВІЛ стартувала в Україні
– ін’єкційний каботегравір тривалої дії, за умови дотримання рекомендацій лікарів, на 99% убезпечує від інфікування ВІЛ при статевому контакті. 

Постачання  каботегравіру тривалої дії стало можливим завдяки партнерству Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД – PEPFAR та виробника ViiV Healthcare. Впровадження проекту в Україні організовано Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві з координаційним офісом PEPFAR , CDC, USAID, ВООЗ, МБФ "Альянс громадського здоров'я", ГО "АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ". 

Після систематичного огляду доказів, що включали реєстраційні дослідження/дослідження ефективності та відкриті розширені дослідження ВООЗ рекомендує використовувати CAB-LA для ДКП. Поява препарату в Україні дозволить розширити доступ та охоплення послугами з доконтактної профілактики інфікування ВІЛ, а також профілактики ВІЛ-інфекції в цілому, що особливо важливо в умовах війни. Пропозиція ін’єкційного каботегравіру поряд з таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) дає можливість вибору: регулярний пероральний прийом  препаратів чи ін'єкційний варіант, пролонгованої дії. 

«Доконтакна профілактика є одним з доказових методів контролю за епідемією ВІЛ-інфекції у світі. За останні 3  роки кількість людей, які отримують доконтактну профілактику в Україні зросла у три рази. Україна була обрана однією з 5 країн серед країн-партнерів ініціативи PEPFAR пріоритетних для розширення доступу до ін’єкційної форми доконтактної профілактики – каботегравіру тривалої дії. Це сучасний інноваційний препарат, який після завершення реєстрації буде доступний у медзакладах двох міст», – зазначив під час спільної прес конференції заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За словами Генерального директора Центру громадського здоровʼя Михайла Росади, поява новітнього препарату доконтактної профілактики в Україні стала можливою завдяки потужній співпраці Центру громадського здоров’я, команди PEPFAR, МБФ "Альянс громадського здоров'я", ГО "АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ", ВООЗ. 

При ЦГЗ спільно з партнерами було створено Робочу групу з організації впровадження ін’єкційних препаратів для профілактики ВІЛ-інфекції, обрано фахівців для команд впровадження, розроблено СОПи та клінічні маршрути. PEPFAR централізовано закупив CAB-LA у кількості 1,350 флаконів, що відповідає майже 200  річним курсам і передав їх ЦГЗ – як виконавцю цього проекту.

«Донедавна ВІЛ називали «чумою 21 сторіччя». Сьогодні ж цю хворобу можемо не лише контролювати, а й запобігати їй на 99%. Саме такий показник ефективності Каботегравіру – інноваційного препарату пролонгованої дії з доконтактної профілактики ВІЛ. Дякую нашим міжнародним партнерам за потужну підтримку та співпрацю, яка допомагає рятувати та зберігати життя українців і українок», – зазначив Генеральний директор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада.

Україна стала однією з небагатьох країн-партнерів PEPFAR, які першими отримали можливість впровадити  програму CAB-LA. Було розроблено та затверджено дорожню карту з впровадження каботегравіру тривалої дії як доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції  в Україні, проведено переговори з представниками закладів охорони здоров’я Львова та Києва для впровадження CAB-LA. 

«Ми дуже раді, що Україна подала запит на участь у першій хвилі розгортання CAB-LA. Враховуючи ризики, пов’язані з війною, і постійні переміщення населення, ми впевнені, що цей високоефективний та інноваційний препарат буде зручною альтернативою в Україні. Завдяки відданості та професіоналізму наших партнерів з уряду та громадянського суспільства в Україні я впевнений, що ми зможемо разом покласти край епідемії ВІЛ», – заявив Директор з управління та бюджету The U.S. PEPFAR Брендан Т. Гарвін.

Реалізацію CAB-LA планується розпочати у м.Києві (КНП «Київська міська клінічна лікарня №5») та м.Львові (КНП Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр) для групи ЧСЧ (чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками). 

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, поділився досвідом адвокації цієї можливості для України:

«Це справді визначний день: Україна першою з країн регіону Східної Європи та Центральної Азії отримала найсучасніший препарат для до-контактної профілактики ВІЛ-інфекції. Протягом 3 років ми вели безліч переговорів і аргументували необхідність у CAB-LA, але часто чули у відповідь, що це не на часі. Проте, не втрачали мотивацію та йшли вперед. Україна виборола це право завдяки успішним переговорам і довірі партнерів. Ця програма стартує завдяки підтримці з боку Уряду США в рамках програми PEPFAR. Незважаючи на виклики війни, Україна є лідером у впровадженні інноваційних технологій в профілактиці ВІЛ».

Андрій Богославець - керівник проєкту доконтактної профілактики та інформаційних кампаній АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ зазначив: Організація працює за підтримки міжнародних донорів і МБФ “Альянс Громадського здоровʼя” в розповсюдженні PrEP серед спільноти з 2018 року і Організація розуміє наскільки PrEP є важливим в подоланні епідемії ВІЛ-інфекції. Таблетований PrEP є ефективним рішенням для захисту від інфікування ВІЛ-інфекції. За умови щоденного прийому він захищає від ВІЛ до 99% і став свого часу ноу-хау в подоланні епідемії ВІЛ-інфекції.  Сьогодні презентували інʼєкційну форму PrEP, яка буде чудовим рішенням для тих представників спільноти, які вживаючи пігулку на щоденній основі можуть пропускати прийом пігулок. І те, що каботегравір потрібно колоти раз на два місяці - є прекрасним рішенням для спільноти, яке захищатиме на 99%. Знаючи відгуки від спільноти, вона в очікуванні, коли цей препарат можна буде отримати і сподівається, що після цього пілотного проєкту буде розширення, коли цей препарат можна буде отримати у всіх містах України. 

Довідково: 

Каботегравір тривалої дії (СAB-LA скорочення від cabotegravir long acting) - це ін’єкційний препарат тривалої дії, що відноситься до класу інгібіторів перенесення ланцюга інтегрази (клас антиретровірусних препаратів). CAB-LA показаний для доконтактної профілактики інфікування ВІЛ для дорослих осіб вагою не менше 35 кг і застосовується з метою зниження ризику інфікування ВІЛ-1 статевим шляхом. Використання CAB-LA передбачає внутрішньом’язове ін’єкційне введення 2 доз препарату з інтервалом 4 тижні, потім по одній ін’єкції кожні 8 тижнів. У липні 2022 року ВООЗ включила до рекомендацій з доконтактної профілактики інфікування ВІЛ препарат Каботегравір, який було схвалено 20 грудня 2021 року Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). 

На сьогоднішні CAB-LA є єдиним ін'єкційним препаратом пролонгованої дії, який продемонстрував високу ефективність у рандомізованих клінічних дослідженнях (HPTN 083 у цисгендерних чоловіків і трансгендерних жінок, які мають секс з чоловіками; HPTN 084 у цисгендерних жінок в Африці на південь від Сахари). 

Розширення вибору засобів профілактики інфікування ВІЛ є важливим елементом підходу громадського здоров'я до зниження кількості нових випадків ВІЛ-інфекції. Пропозиція щодо додаткових варіантів ДКП має потенціал для підвищення рівня охоплення та ефективного використання ДКП, а також профілактики ВІЛ-інфекції в цілому, оскільки дозволяє людям обирати той метод, якому вони надають перевагу.

 

Інші новини