Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Робота відділу інфекційного контролю на Хмельниччині: виклики та важливі ініціативи
11.04.2023
09:00

Робота відділу інфекційного контролю на Хмельниччині: виклики та важливі ініціативи

Хмельницька міська лікарня бере участь у пілотному проєкті з впровадження роботи відділу інфекційного контролю (ВІК) під менторством Центру громадського здоров’я, а саме експертів відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю. 

Минулого тижня вони відвідали медичний заклад, щоб провести тренінги для лікарів й медичних сестер та братів відділень, допомогти з провадженням стандартних операційних процедур (СОП) та розв’язати низку питань та викликів з якими працюють фахівці ВІК щодня. 

В обраних проєктом відділеннях експерти ЦГЗ провели аналіз історій хвороб та іншої документації. Отримані результати аналізу  демонструють рівень поширення інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги  в закладі, які проблеми потребують негайного вирішення, а які потрібно долати закупівлею обладнання тощо. 

Марія Панасюк, лікар-інфекціоністка відділу; Олеся Крилова, головна фахівчиня відділу та Ігнат Гаврилов, фармацевт відділу  провели навчання для фахівців відділень:  

  • покращення гігієни рук – «Гігієни рук - основа профілактики інфікування», Олеся Крилова;
  • адміністрування антимікробних препаратів – «Раціональна периопераційна  антимікробна профілактика», Ігнат Гаврилов;
  • епідеміологічний нагляд – «Впровадження рутинного епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги», Марія Панасюк;

«Відділ інфекційного контролю — це про якісну і безпечну медичну послугу»: Роман Колесник про появу нових відділів в закладах охорони здоровʼя

Зустрілась команда Центру громадського здоров’я також і з Валерієм Гарбузюком, керівником КП “Хмельницька міська лікарня”. Разом вони обговорили результати досліджень у визначених проєктом відділів та рекомендації від ЦГЗ для керівництва закладу. 

“Хмельницька міська лікарня має амбітні плани й тому ми готові допомагати їм вдосконалюватись. Розв'язання міжсекторних проблем допоможе налагодити процес впровадження відділу інфекційного контролю та врешті зупинити такий великий відсоток внутрішньолікарняних інфікувань та розповсюдження резистентних до антибіотиків бактерій”, — зазначає Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Поспілкувались фахівці ЦГЗ і з колегами Хмельницького центру контролю та профілактики хвороб, адже саме вони відповідальні за впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю у регіонах. 

Надалі у медичному закладі запроваджуватиметься система управління якістю з урахуванням питань профілактики інфікування, локальний мікробіологічний моніторинг і протоколи лікування інфекційних хвороб, що на ньому базуються; рутинний епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги та програми навчання та підготовки лікарів-клініцистів щодо раціонального використання антимікробних лікарських засобів. 

Інші новини