Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Найпоширеніші серцево-судинні захворювання: як розпізнати та запобігти
17.10.2024
10:39

Найпоширеніші серцево-судинні захворювання: як розпізнати та запобігти

 

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є провідною причиною смертності в усьому світі. У Європейському регіоні Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) від них помирає 10 тисяч людей щодня – це 42,5% усіх смертей за рік.  

ССЗ – група хвороб серця і кровоносних судин, до якої входять ішемічна хвороба серця (стенокардія, інфаркт міокарда), артеріальна гіпертензія, ураження судин головного мозку (інсульт), ревматична хвороба серця та інші патології. Понад чотири з п'яти смертей від ССЗ трапляються внаслідок інфаркту та інсульту.

Розуміння причин, симптомів і профілактики цих хвороб допоможе знизити ризик їхнього розвитку.

Ішемічна хвороба серця (ІХС). Виникає, коли коронарні артерії, які постачають кров до серцевого м’яза, звужуються або блокуються через накопичення холестерину та інших ліпідів, відомих як атеросклеротичні бляшки. Це зменшує постачання крові до серця, що може призвести до болю в грудях (стенокардія), задишки або серцевого нападу. Гострим проявом IXC є інфаркт міокарда.

Причини: утворення атеросклеротичних бляшок унаслідок відкладання холестерину та інших речовин на стінках артерій (атеросклероз).

Фактори ризику: куріння, надмірна маса тіла, діабет, сидячий спосіб життя. Генетична схильність теж відіграє роль. 

Симптоми: утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, слабкість, холодний піт, біль у грудях, який може віддавати у плече, руку, шию тощо, легке запаморочення. Зазвичай симптоми розвиваються поступово й непомітно. Іноді вони виникають лише під час сильних навантажень. 

Артеріальна гіпертензія або гіпертонія. Виникає, коли сила, з якою кров тисне на стінки артерій, тривалий час перевищує норму, що призводить до пошкодження судин та збільшення навантаження на серце. 

Причини: неправильне харчування, надмірна маса тіла, вживання тютюну та алкоголю, стрес. 

Симптоми: підвищений рівень артеріального тиску (вище 140/90 мм рт.ст.), головний біль, запаморочення, біль у грудях, задишка, періодичний шум у вухах.

Як вимірювати артеріальний тиск удома.

Аритмія. Це порушення ритму серцебиття, за якого серце б'ється занадто швидко, занадто повільно або нерівномірно. Аритмії можуть бути вродженими або надбаними. Іноді вони можуть бути фізіологічними, наприклад, у спортсменів, які мають підвищене фізичне навантаження. В інших випадках аритмії можуть бути небезпечними для життя та підвищувати ризик інсульту або серцевої недостатності. Найпоширеніші типи включають фібриляцію передсердь, брадикардію (повільне серцебиття), тахікардію (швидке серцебиття) та шлуночкову фібриляцію (важкий порушений ритм).

Причини: високий артеріальний тиск, ІХС, серцева недостатність, надмірне споживання кофеїну чи алкоголю, надмірна маса тіла.

Симптоми: залежно від типу аритмії можуть включати порушення ритму серцебиття (занадто повільне, зашвидке тощо), запаморочення, біль у грудях, задишку та непритомність.

Серцева недостатність. Патологічний стан, який виникає внаслідок різних ССЗ. Під час цього стану серце не може перекачувати кров достатньо добре, щоб забезпечити організм нормальним кровопостачанням і, відповідно, необхідною кількістю кисню та поживних речовин.

Симптоми: задишка; порушення серцевого ритму; сухий кашель, зниження працездатності, проблеми зі сном.

Інсульт. Хоча інсульт вражає мозок, а не серце, він відноситься до  серцево-судинних захворювань, оскільки виникає через проблеми з кровопостачанням, зазвичай через блокування або розрив кровоносної судини головного мозку. Інсульти класифікуються на два типи: ішемічний (спричинений згустком крові, що блокує постачання крові до мозку) і геморагічний (спричинений розривом судини та витоком крові в тканину мозку).

Причини: підвищений рівень артеріального тиску, фібриляція передсердь.

Фактори ризику: куріння, діабет, підвищений рівень холестерину. 

Симптоми: раптове оніміння або слабкість обличчя, рук або ніг, особливо на одній стороні тіла, сплутаність свідомості, проблеми з мовленням, труднощі з зором в одному чи обох очах, труднощі з ходьбою, запаморочення або втрата рівноваги.

Відео: як розпізнати перші ознаки інсульту та допомогти.

Пам'ятайте, при підозрі на інсульт важлива кожна хвилина — негайно викликайте бригаду екстреної медичної допомоги.

Що робити, якщо ви помітили в себе симптоми серцево-судинного захворювання?

Якщо ви відчуваєте будь-який із вищезазначених симптомів, особливо біль у грудях або задишку, негайно зверніться до лікаря або викликайте швидку допомогу за номером 112 або 103. Вчасна діагностика може врятувати життя, оскільки багато серцево-судинних захворювань прогресують поступово, але мають серйозні наслідки при запущених стадіях.

Підсумовуючи, щоб запобігти серцево-судинним захворюванням потрібно: 

  • Не курити;
  • Не вживати алкоголю;
  • Активно рухатися – хоча б 30–60 хвилин на день (або 150 хв на тиждень);
  • Слідкувати за власною масою тіла;
  • Дотримуватися засад здорового харчування;
  • Мати повноцінний сон;
  • Проходити регулярні медичні огляди: вимірювати артеріальний тиск, рівень холестерину в крові та ін.
  • Намагатися запобігати інфекційним хворобам. 

Більше порад, як зберігати здоров’я серця.

Нагадуємо, що на нашій фейсбук-сторінці триває розіграш приємних і корисних подарунків. Умови участі тут —  https://shorturl.at/jfs6s

Інші новини